Joodse bezoeken Tempelberg leiden tot Jordaanse en Palestijnse protesten

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 23 jul 2018 JORDANIE PA TEMPELBERG

Afgelopen zondag, op Tisha b’Av, brachten meer dan duizend Joden een bezoek aan de Tempelberg om de vernietiging van de Tempel te herdenken. Jordanië en de Palestijnse Autoriteit spreken van “provocatieve invallen door extremisten en kolonisten.”

Op de negende dag van de maand Av herdenken Joden de sloop van de Tweede Tempel door de Romeinen in het jaar 70. Op de berg waar de tempel stond staan nu de voor moslims heilige rotskoepel en de Al-Aqsa moskee. Toen Israel in 1967 de Tempelberg op Jordanië veroverde, lieten de Israelische Autoriteiten de beheer over de berg over aan de Jordaanse Waqf. Onder het beheer van de Waqf is het verboden voor niet-moslims om op de berg te bidden.

Volgens Knessetlid Yehuda Glick bezochten gisteren 1.400 Joden de Tempelberg. De Waqf spreekt van 1.023 Joodse bezoekers. Zo’n tien mensen werden door de politie gearresteerd, zij zouden zich niet aan de regels van de Jordaanse beheerders hebben gehouden.

Jordanië heeft een brief aan het Israelische minister van Buitenlandse Zaken gestuurd vanwege de vermeende schendingen van het Waqf-beleid. In de brief wordt gesproken van “provocatieve invallen door extremisten en kolonisten op de pleinen van de heilige plek.” Jordanië veroordeelt de “voortdurende overtredingen en provocaties tegen de Al-Aqsa moskee en Haram Al-Sharif.”

Ook de Palestijnse Autoriteit is niet te spreken over de Joodse bezoekers op de Tempelberg. In een persbericht wordt gesproken van “een donkere dag voor de geschiedenis van Jeruzalem, Palestina en moslims.” De aanwezigheid van de Joden op de Haram Al-Sharif zou een “schending van internationaal recht” zijn.

In Arabische media was de hysterie compleet. Daar wordt gesproken van een “bestorming” van de berg, onder “gewapende begeleiding van Israelische politieagenten.” Het waren echter juist deze agenten die overtreders van de Waqf-regels – met name het verbod op het uitvoeren van het gebed – arresteerden.