Joodse gemeenschap moet niet om excuus vragen

IN NEDERLAND / Door: WEBMASTER / 9 jan 2012 CIDI CIDISTANDPUNT REGERING WO2

Vorige week ontstond een discussie over de vraag of de hedendaagse regering excuses moest aanbieden voor het het negeren van de Jodenvervolging door de oorlogsregering in ballingschap.

Dit was naar aanleiding van het boek “Judging the Netherlands” van Manfred Gerstenfeld.

Koningin Wilhelmina deed praktisch niets voor de Joden in bezet Nederland. Van de 33 toespraken voor radio Oranje besteedde ze in slechts 2 aandacht aan de Jodenvervolging. De eerste keer was eind 1942, toen de deportaties naar de vernietigingskampen al waren begonnen. Fractieleider Wilders reageerde op de discussie met Kamervragen. CIDI directeur Naftaniel werd door verschillende media om het standpunt van CIDI gevraagd. In de Volkskrant van 6 januari zei Naftaniel:

‘Excuses moet je krijgen, daar moet de Joodse gemeenschap niet om vragen. Een excuus heeft ook weinig effect, aangezien de meeste overlevenden van de oorlog er niet meer zijn. Het zou alleen van historisch belang zijn voor de samenleving als geheel. Nederlanders zijn opgegroeid met het idee dat de Oranjes een heroïsche rol hadden in de Tweede Wereldoorlog, terwijl koningin Wilhelmina bitter weinig heeft gedaan. Excuses aanbieden betekent echter ook afrekenen met de rol van de koningin, en daar zal haar kleindochter Beatrix niet blij mee zijn. De Joodse gemeenschap had er bovendien meer aan gehad als de PVV een andere positie had ingenomen met betrekking tot het ritueel slachten, dan zich hierop te storten.’