Joodse organisatie veroordeelt antisemitische “Khaybar”-leus in Malmö

De Joodse centraalraad in Zweden, een landelijke belangenorganisatie, “veroordeelt ten sterkste” het roepen van antisemitische leuzen door een menigte in de Zweedse stad Malmö afgelopen vrijdag. Dat stelt de organisatie in een verklaring. Bij het straatprotest, waartoe lokale autoriteiten geen toestemming hadden gegeven, werden in het Arabisch leuzen gescandeerd, waaronder “Joden, herinner je Khaybar, het leger van Mohammed keert terug”. 

Aanleiding voor het spontane protest, dat tevens gepaard ging met verbranding en geweld tegen politieagenten, was een provocatie-actie die eerder in de stad plaatsvond. Leden van een Deense extreemrechtse beweging kwamen naar Malmö om demonstratief een koran te verbranden. Een video van het voorval ging snel circuleren op sociale media en leidde tot een woede-uitbarsting onder moslims in de stad.

Volgens de Deense extremisten was het een reactie op het weigeren van een demonstratievergunning aan de Zweedse straatartiest en Holocaustontkenner Dan Park.

Voor de Joodse gemeenschap in Malmö, die vaak in het nieuws is gekomen vanwege antisemitische intimidatie in de stad, zijn de gebeurtenissen een nieuw dieptepunt, nu dreiging uit zowel islamitische als extreemrechtse hoek komt.

De Joodse centraalraad veroordeelt in hetzelfde statement de actie van de rechts-extremisten. “We zien met afschuw het verbranden van de koran en andere religieuze schriften, dat slechts het kwetsen van religieuze en etnische groepen als doel heeft”. 

De politie zegt een onderzoek te zijn gestart naar de “hetze tegen een bevolkingsgroep”. 

Een bekende leus 

De leus, voluit met de woorden, “Khaybar Khaybar, ya yahud, Jaish Mohammad, sa yahud” (“Joden, herinner je Khaybar, het leger van Mohammed keert weder”) is beslist niet spontaan bedacht. In 2014 werd de leus gescandeerd bij een demonstratie door IS-sympathisanten in Den Haag, en in 2017 werd hij herhaald bij een demonstratie voor BDS in Rotterdam. Een aantal maanden later zouden dezelfde woorden ten gehore zijn gebracht bij een BDS-demonstratie in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. 

Van de BDS-demonstratie in Rotterdam, die duidelijk werd gefilmd, deed CIDI aangifte. Van de demonstranten is echter niemand veroordeeld, omdat er te weinig bewijs zou zijn geweest dat individuele demonstranten meededen aan het scanderen.