Joodse scholen dicht na antiterreuractie België

IN NEDERLAND / Door: ELISE FRIEDMANN / 16 jan 2015 AMSTERDAM TERRORISME

ScreenshotHLNIn Belgie geldt nog steeds een verhoogd dreigingsniveau na een grote antiterreuractie donderdagavond, waarmee op het laatste moment aanslagen zouden zijn voorkomen. Syriëgangers wilden onder meer een prominente Belg onthoofden. Justitie deed op tien adressen huiszoeking; op een daarvan openden de verdachten onmiddellijk het vuur met automatische wapens. Twee van hen kwamen om, de politie bleef ongedeerd. Joodse scholen in Antwerpen, Brussel en Amsterdam blijven vandaag dicht. 

De Belgische politie hield al weken een over het land verspreide groep in de gaten van voornamelijk Syriëgangers, die aanslagen zou voorbereiden op de politie. Volgens de nieuwssite van Het Laatste Nieuws wilde de cel ook “een prominent persoon” ontvoeren en onthoofden. De politie zou hebben gewacht op de aankomst van een “topterrorist” die hierbij een grote rol zou spelen. Gisteravond arriveerde hij en moest er worden ingegrepen, omdat de aanslagen slechts uren weg leken. Of de man in kwestie onder de doden is, is op dit moment nog niet bekend.

Een van de doelwitten zou het nieuwe hoofdgebouw van de federale politie in Brussel zijn. De politie deed invallen op 10 adressen door heel België: in Verviers bij Luik werden twee invallen gedaan. Bij een daarvan werden twee terroristen doodgeschoten en werd een derde gearresteerd. Bij huiszoekingen op negen andere adressen, verspreid door het land, werden geen incidenten gemeld. Volgens de politie is de dreiging nog niet geweken.

Vanwege de verhoogde dreiging besloten Joodse scholen in Brussel, Antwerpen vandaag dicht te blijven. Omdat België zo dichtbij is, gebeurde dit ook in Amsterdam.