Kabinet wil niet werkende Gazaanse ambtenaren blijven meebetalen

IN NEDERLAND / Door: ELISE FRIEDMANN / 23 jan 2014 FATACH GAZA HAMAS MOTIE PA

GazaansecopsNederland blijft via het EU-programma Pegase meebetalen aan de salarissen van ambtenaren in Gaza die niet werken. Dit schrijft minister Timmermans van Buitenlandse Zaken aan de Kamer in een reactie op het rapport van de Europese Rekenkamer (ERK), die het programma doorlichtte.

De ERK adviseerde te stoppen met het meebetalen van niet werkende Gazaanse ambtenaren. Tussen 2008 en 2012 heeft Pegase ongeveer 1 miljard euro uitgekeerd: 726,9 miljoen euro uit de EU-begroting en de rest uit bijdragen van individuele landen. Nederland betaalde 6,5 miljoen euro bij in 2012 en 5,5 miljoen in 2013.

Niet werken voor Hamas
Pegase startte in 2008, kort na de gewelddadige machtsovername van Hamas in Gaza. Destijds werd verwacht dat de situatie in Gaza tijdelijk zou zijn. Pegase wilde de Palestijnse Autoriteit (PA) in afwachting van een twee-statenoplossing helpen ‘te voldoen aan haar verplichtingen jegens ambtenaren, gepensioneerden en kwetsbare families’, de publieke dienstverlening in stand te houden en de overheidsfinanciën te verbeteren.
De Rekenkamer, die het programma doorlichtte, constateerde dat een groot deel van de ambtenaren in Gaza niet werkt. Na de machtsovername door Hamas kregen deze Fatach-mensen van Abbas de boodschap dat de PA hun lonen zou blijven betalen, op voorwaarde dat zij niet voor Hamas zouden werken. Dit duurt nu al zo’n vijf jaar en het aantal betaalde, niet-werkende ambtenaren is alleen maar gegroeid.

De Nederlandse regering steunt het besluit van de Europese Commissie om, anders dan de Rekenkamer adviseert, niet te stoppen met het meebetalen van de salarissen van niet-werkende ambtenaren. Volgens de EC en het kabinet is dit een politieke keuze om te zorgen dat de PA voet aan de grond houdt in Gaza. “Een twee-statenoplossing met een veilig Israël en een onafhankelijke, democratische en levensvatbare Palestijnse staat die in vrede naast elkaar bestaan, is niet mogelijk zonder Gaza”, schrijft Timmermans. Het kabinet ziet daarom net als de EC geen reden met de betalingen te stoppen.
Andere adviezen van de Rekenkamer, zoals aandringen op hervormingen in het ambtenarenapparaat en de overheidsfinanciën en het instellen van manieren om de effectiviteit te meten, volgt de EC wel.
 
Terroristensalarissen
In zijn brief aan de Kamer gaat de minister ook in op vragen over het betalen van salarissen aan gedetineerden in Israelische gevangenissen. Hij stelt opnieuw dat ‘kan worden bevestigd dat Nederland noch de EU fondsen besteedt’ hieraan. Mogelijk bedoelt hij dat EU-subsidies hier niet rechtstreeks naartoe gaan. Dat de PA salarissen betaalt aan gevangen terroristen is wel zeker, en het financieren van o.a. ambtenarensalarissen maakt hiervoor geld vrij.
De Kamerleden Van Der Staaij (SGP) en Voordewind (CU) dienden een motie in over deze uitkeringen. Timmermans heeft op verzoek van de Kamer de hoogte van deze salarissen aan de orde gesteld bij zijn Palestijnse ambtgenoot, schrijft hij. Zijn PA-collega beloofde informatie hierover.

Klik hier om de hele Kamerbrief te lezen.
Klik hier om het rapport te lezen
Foto: screenshot Diploma-uitreiking Gazaanse politiemannen, Youtube