Kamer wil inreisverbod 8 mensen-rechten schendende Iraniërs

IN NEDERLAND / Door: WEBMASTER / 5 okt 2010 EU HOLOCAUST IRAN PARLEMENT VN VS

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil aanvullende sancties opleggen aan Iran. In navolging van de VS willen ChristenUnie, CDA, VVD, PVV en SGP een inreisverbod voor acht Iraanse functionarissen vanwege grove mensenrechtenschendingen, waaronder marteling, en hun rol bij de bloedige onderdrukking van vreedzame demonstraties tijdens de presidentsverkiezingen van 2009. “Naast de vermeende nucleaire ambities van Iran moeten ook de grove mensenrechtenschendingen in het land aan de kaak worden gesteld”, zegt initiatiefnemer Voordewind.

Op initiatief van Joel Voordewind wil een meerderheid van de Tweede Kamer dat ook Nederland deze acht Iraniërs op een zwarte lijst zet. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor mensenrechtenschendingen tijdens het bloedig neerslaan van vreedzame demonstraties tijdens de presidentsverkiezingen in 2009. Onder meer de commandant van de Revolutionaire Garde en de minister van sociale veiligheid staan op deze ‘zwarte lijst’. Verder veiligheidsofficials die verantwoordelijk zijn voor gevangenissen waar gemarteld wordt.

De acht zouden geen toegang tot Nederland en de EU meer mogen krijgen. Ook moeten de Europese tegoeden van deze mensenrechtenschenders worden bevroren. De Verenigde Staten hebben vorige week al besloten deze sancties in te voeren.

„Het zou goed zijn deze sancties ook in Nederland en de EU door te voeren zodat daarmee niet alleen de vermeende nucleaire ambities van Iran aan de kaak worden gesteld, maar ook de grove mensenrechtenschendingen in het land”, stelt Voordewind. „Ik verbaas me er sowieso over hoe een land nog altijd het woord mag voeren in de Verenigde Naties, terwijl de Iraanse president dreigt een ander land (Israël) te vernietigen en de holocaust ontkent.”