Kamervragen en petitie over antisemitische betoging

De demonstratie ‘Stop de Oorlog tegen de Palestijnen’, die zaterdag 13 april in Amsterdam werd gehouden, heeft een golf van verontwaardiging teweeg gebracht over de ernstig antisemitische uitingen en gedragingen van enkele honderden deelnemers. Kreten als "Dood aan de Joden" en "Joden zijn honden" werden afgewisseld met meegevoerde hakenkruisen.

Leden van CiJO, de jongerenorganisatie van CIDI en andere jongeren, hebben van het gebeuren een precies verslag met foto’s gemaakt en dit aan kamerleden van diverse politieke partijen overhandigd.

Dit resulteerde op 18 april in kamervragen van CDA, ChristenUnie, D66, VVD en SGP aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Grote Stedenbeleid. "Bent u van mening dat tijdens deze demonstraties de vrijheid van demonstratie is overschreden? Bent u het eens dat dit ontoelaatbare uitingen zijn in Nederland? Waarom zijn de hierboven genoemde uitingen bij deze demonstraties kennelijk wel gedoogd, terwijl in het verleden bij extreem-rechtse demonstraties tegen dergelijke uitingen is opgetreden", zo vragen de kamerleden. Ze willen voorts weten welke stappen er gezet zullen worden om te voorkomen dat dergelijke antisemitische/discriminerende uitingen in de toekomst zullen plaatsvinden. Bovendien vragen ze of het waar is dat de burgemeester van Amsterdam gezegd heeft te weten wie de daders zijn, en waarom deze dan nog steeds op vrije voeten rondlopen. "Waarom zijn niet alle daders opgepakt?"

De CIDI-jongeren toonden zich geschokt over de antisemitische sfeer op de demonstratie. Zo werd een keppeldragende Joodse homosexuele jongen gemaltraiteerd. Imam Haselhoef verklaarde evenwel in het programma Buitenhof begrip te hebben voor het gebruik van hakenkruisen om het beleid van Israel uit te beelden. Op 23 april hebben de jongeren tevens een petitie aangeboden aan de Kamercommissie van Justitie.