Kamervragen na publicatie bloedsprookje poerimkoekjes door Palestijns persbureau

Afgelopen week is dankzij Arabische media-monitor MEMRI een antisemitisch bloedsprookje gepubliceerd door Palestijns persbureau Ma’an aan het licht gekomen. In een artikel beweert een oud-Hamaslid dat Joden bloed van niet-Joden gebruiken bij de bereiding van Hamansoren, een lekkernij die tijdens Poerim gegeten wordt. Naar aanleiding van het virulente antisemitisme, hebben PVV-Kamerleden Raymond de Roon en Vicky Maeijer Kamervragen ingediend bij minister Kaag.

MEMRI, een monitor die Arabische media naar verschillende talen vertaalt, bracht afgelopen week een antisemitisch artikel van Ma’an News Agency aan het licht. In het in februari gepubliceerde stuk schrijft oud-Hamaslid Mustafa Al-Lidawi dat Joden bij het maken van Hamansoren het bloed van niet-Joden gebruiken. Enkele jaren geleden beweerde Al-Lidawi ook al dat Joden het bloed van niet-Joden gebruiken bij het bereiden van matzes.

In het artikel gaat het oud-Hamaslid uitgebreid in op waarom Europeanen het feest Poerim zo erg zouden haten. Volgens Al-Lidawi kozen Joden jaarlijks een slachtoffer uit die ze dood martelden. Het bloed verwerkten ze vervolgens in het deeg van de Hamansoren, waar elke Jood wat van at. Daar komt de haat tegen Joden in Europa vandaan, aldus de auteur bij Ma’an.

Het is een herhaling van het eeuwenoude bloedsprookje. Al eeuwen lang worden dit soort antisemitische leugens als excuus gebruikt om Joden te vervolgen. Ook vandaag de dag worden dit soort verhalen gebruikt om Jodenhaat te rechtvaardigen. Zo is bijvoorbeeld in door Hamas gecontroleerde media te horen dat Joden het bloed van moslims drinken.

Ma’an News Agency is naar eigen zeggen een onafhankelijk persbureau. Naast een Arabische editie, heeft het Palestijnse nieuwsmedium ook een Engelse website. Heel toevallig is op de Engelse editie geen bloedsprookje te vinden.

Kamervragen
Naar aanleiding van de bekendmaking van het bloedsprookje door MEMRI, hebben PVV-Kamerleden De Roon en Maeijer Kamervragen ingediend bij minister Sigrid Kaag. De PVV’ers willen weten hoe de bewindsvrouw op het ministerie van Buitenlandse Zaken de inhoud van het artikel en de verspreiding van dergelijk antisemitisme door Ma’an beoordeelt.

De Kamerleden vragen ook of het Palestijnse persbureau indirect of direct financiële ondersteuning van Nederland en/of de EU ontvangt. Mocht dit te kloppen, dan willen De Roon en Maeijer weten of de minister het antisemitische artikel als reden ziet om de steun stop te zetten.

Heeft u honger gekregen van het lezen van dit artikel? Lees hier hoe u zelf Hamansoren kunt bereiden (zonder bloed).