Kamervragen over antisemitische uitingen tijdens Ajax-PSV

Naar aanleiding van antisemitische uitingen als “Wie niet springt, die is geen Jood” en “alle Joden moeten dood” tijdens de wedstrijd Ajax-PSV, heeft de PvdA Kamervragen ingediend bij ministers Bruins en Grapperhaus.

Zondag 2 februari speelden eredivisieclubs Ajax en PSV tegen elkaar in Amsterdam. Bij CIDI is melding gedaan van antisemitische spreekkoren die tijdens de wedstrijd te horen waren. Op een YouTube-filmpje van kanaal ‘PSV support’ zijn leuzen als “Wie niet springt, die is geen Jood” en “alle Joden moeten dood” te horen. CIDI heeft melding gedaan bij de  KNVB en PSV van de antisemitische spreekkoren.

PSV laat weten de zaak te onderzoeken. Op het vak aanwezige stewards en beveiligers grepen direct in toen de antisemitische leuzen werden gescandeerd, aldus een woordvoerder, en naar de personen die deel hebben genomen aan de spreekkoren loopt nog een onderzoek. De Eindhovense voetbalclub weet daarnaast te melden dat vooraf aan de wedstrijd één persoon tijdens de instroom “Hamas, Hamas, Joden aan het gas” riep. Deze persoon is toen aangehouden. 

Afgelopen weekeinde heeft de KNVB het nieuwe aanvalsplan tegen racisme gelanceerd. CIDI is een van de mede-ondertekenaars. In het rapport “Ons voetbal is van iedereen: samen zetten we racisme en discriminatie buitenspel” worden verschillende maatregelen gepresenteerd om racisme in het voetbal tegen te gaan. De uitingen tijdens Ajax-PSV laten zien dat het aanvalsplan hard nodig is én ook daadwerkelijk ingezet moet worden, wil het succesvol van de grond komen. 

In de Tweede Kamer hebben PvdA-Kamerleden John Kerstens, Attje Kuiken en Gijs van Dijk schriftelijke vragen ingediend bij minister voor Medische Zorg & Sport Bruno Bruins en minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus.

Vragen van de leden Kerstens, Kuiken en Gijs van Dijk (allen PvdA) aan de Ministers van Justitie en Veiligheid en voor Medische Zorg over antisemitische uitingen tijdens Ajax-PSV (ingezonden 6 februari 2020).

Vraag 1
Bent u op de hoogte van het feit dat tijdens de wedstrijd Ajax-PSV op 2 februari 2020 honderden mensen meermaals luidkeels een spreekkoor zongen met de tekst: «Wie niet springt, die is geen Jood en alle Joden moeten dood»?

Vraag 2
Deelt u de mening dat dergelijke uitingen verwerpelijk zijn en zeker niet als «normaal» geaccepteerd moeten worden? Zo ja, waarom is er dan klaarblijkelijk niets tegen gedaan?

Vraag 3
Zijn dergelijke uitingen strafbaar? Zo ja, is het u bekend of er aangifte is gedaan dan wel strafrechtelijk onderzoek is ingesteld of mogelijk gaat worden? Zo nee, waarom niet?

Vraag 4
Waarom is deze wedstrijd niet stilgelegd vanwege deze antisemitische uitingen?

Vraag 5
Worden er naar aanleiding van deze uitingen stadionverboden opgelegd? Zo nee, waarom niet?

Vraag 6
Hebben de KNVB en PSV publiekelijk op deze uitingen gereageerd? Zo ja, in welke zin? Zo nee, waarom niet? En kunt u uw oordeel hierover geven?

Vraag 7
Wat is de stand van zaken van het aanvalsplan tegen racisme in het voetbal? Waarop is het nog wachten alvorens daadwerkelijk opgetreden gaat worden tegen dergelijke spreekkoren?