Kamervragen over door Israël gearresteerde BDS-activist

IN NEDERLAND / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 11 aug 2020 BDS SP TWEEDE KAMER

Sadet Karabulut (SP) heeft Kamervragen ingediend over de door Israël gearresteerde Mahmoud Nawajaa. Nawajaa is een Palestijnse leider van de Boycot, Desinvesteren en Sancties-beweging (BDS).

Nawajaa werd op 30 juli rond drie uur in de nacht door Israëlische autoriteiten gearresteerd. Zijn detentie is al een aantal keer verlengd, en de BDS-leider zit nog steeds vast. Amnesty International roept op tot zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating. Volgens Amnesty is Nawajaa gedetineerd voor alleen maar het “uitoefenen van zijn recht op vrijheid van meningsuiting en vereniging, en is daarom een ​​gewetensgevangene”.

Israël heeft niet bekend gemaakt op welke gronden de gearresteerde Palestijnse BDS-leider wordt vastgehouden. De boycotbeweging kent volgens het Israëlische ministerie van Strategische Zaken verwevenheid met Palestijnse terreurgroepen zoals Hamas en PFLP. Nawajaa is algemeen coördinator bij het BDS National Committee (BNC),  dat de wereldwijde agenda van BDS-organisaties en de toon van de campagnes bepaalt. Zover bekend wordt de gearresteerde BDS-activist vooralsnog zonder aanklacht vastgehouden.

Advocaat aangewezen door controversiële NGO

Sinds zijn arrestatie heeft Nawajaa niet met een advocaat mogen spreken. Zijn advocaat is aangewezen door Addameer, een Palestijnse NGO die door Israël ervan beschuldigd wordt innige banden te onderhouden met terreurgroep PFLP. Mei dit jaar riep het Israëlische ministerie van Strategische Zaken westerse regeringen op niet langer Addameer te financieren.

In het verleden heeft Addameer ook Nederlands belastinggeld ontvangen. Via het controversiële (en inmiddels opgeheven) HR/IHL Secretariat werden projecten van Addameer met Nederlands belastinggeld gefinancierd.

Samer Arbid staat geregistreerd als accountant bij Addameer. Arbid is gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag waarbij de 17-jarige Rina Shnerb om het leven kwam. De terreurverdachte was tevens actief bij de door Nederland gesubsidieerde UAWC. In juni heeft minister voor Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag de financiering van UAWC voorlopig stopgezet naar aanleiding van de terreurverdachten. De Tweede Kamer is er echter nog niet klaar mee en er zijn meerdere sets aan Kamervragen over de kwestie ingediend.

‘Politieke gronden’

Naar aanleiding van de arrestatie van Mahmoud Nawajaa, heeft SP-Kamerlid Sadet Karabulut schriftelijke vragen ingediend bij minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. Volgens Karabulut is Nawajaa om politieke motieven opgepakt. Het SP-Kamerlid vraagt aan minister Blok of hij aan kan geven “hoeveel politieke gevangenen Israël momenteel heeft gedetineerd”. Ze vraagt minister Blok om contact op te nemen met de Israëlische autoriteiten en “zorgen over deze arrestatie uit te spreken en erop aan te dringen dat het land alle politieke gevangenen per direct vrijlaat”.

 

2020Z14578

Vragen van het lid Karabulut (SP) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over het oppakken van een Palestijnse activist door Israël (ingezonden 10 augustus 2020).

Vraag 1 Kunt u bevestigen dat Israël onlangs de prominente Palestijnse activist Mahmoud Nawajaa, leider van de Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS)-beweging die zich verzet tegen de Israëlische bezetting, heeft opgepakt?1 Op basis waarvan is dit gebeurd? Wat zijn de precieze feiten?

Vraag 2 Deelt u de zorgen van Palestijnse maatschappelijke organisaties en Amnesty International over de arrestatie van deze Palestijn?2 Kunt u uw antwoord toelichten?

Vraag 3 Deelt u de vrees van velen dat Mahmoud Nawajaa, net als veel andere Palestijnen, om politieke motieven is opgepakt?

Vraag 4 Kunt u aangeven hoeveel politieke gevangenen Israël momenteel heeft gedetineerd?

Vraag 5 Bent u bereid om contact op te nemen met de Israëlische autoriteiten om uw zorgen over deze arrestatie uit te spreken en erop aan te dringen dat het land alle politieke gevangenen per direct vrijlaat? Zo nee, waarom niet?