Kamervragen over VN-prijs

IN NEDERLAND / Door: WEBMASTER / 1 okt 1998 CIDI HOLOCAUSTONTKENNING VN VS

De VVD-Kamerleden Blaauw en Weisglas vroegen vorige week minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken of hij aanleiding ziet actie te ondernemen tegen de kandidatuur van de Soedanese advocaat Faroek M. Aboe Elissa voor de Human Rights Award van de VN. Dit naar aanleiding van berichten hierover in de vorige Israel Nieuwsbrief.

Als secretaris-generaal van de Liga van Arabische advocaten steunde Aboe Elissa de Franse Holocaustontkenner Roger Garaudy bij diens tour door de Arabische wereld en zijn proces in Frankrijk. Voor zijn beweringen werd Garaudy veroordeeld tot een boete van 26.000 gulden.

Desgevraagd zegt Blaauw tegenover CIDI dat hij van mening is dat de Nederlandse regering stappen tegen de kandidatuur dient te nemen. Het ministerie van buitenlandse zaken heeft naar aanleiding van de brief die CIDI aan Van Aartsen schreef laten weten de zaak te zullen uitzoeken. Inmiddels heeft CIDI ook bij de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Mary Robinson geprotesteerd. De kandidatenlijst wordt 13 oktober vastgesteld.