Kandidaat-minister Kerry schetst Midden-Oosten beleid

Het Amerikaanse Midden-Oostenbeleid moet zich concentreren op het vlot trekken van de sinds 2010 vastgelopen vredesbe­spre­kingen tussen Israel en de Palestijnen.

Dit zei Amerika’s beoogde minister van Buitenlandse Zaken John Kerry donderdag 24 januari in een belangrijke hoorzitting van de Amerikaanse Senaat. Barack Obama droeg Kerry, al vijfmaal gekozen tot senator voor Massachusetts, in december voor als opvolger van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. 29 januari wordt over zijn benoeming gestemd. Update: voor de stemming al werd bekend dat Kerry in februari Jeruzalem en Ramalla zal bezoeken om te onderzoeken of er vredesbesprekingen kunnen worden opgestart.

Twee-statenoplossing
John McCain, senator voor Arizona, zat de hoorzitting van de senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken voor. De Democraat Kerry is al 4 jaar voorzitter van deze commissie. Hij zei tegen de commissie: “We moeten een weg voorwaarts vinden, en ik ben van mening dat dit mogelijk is”. John Kerry zei verder dat hij pessimistisch is mocht de VS niet succesvol zijn in het vlottrekken van de vredesbesprekingen tussen Israel en de PA. Hij ziet een mogelijke twee-statenoplossing dan in het water ziet vallen, zei hij.

Iran
Sprekend over Iran zei Kerry dat hij achter het beleid van president Obama staat om via diplomatie het Iraanse streven naar een nucleair wapen een halt toe te roepen. Kerry is bereid om directe onderhandelingen met Iran aan te gaan. Het moellahregime in Teheran heeft altijd gezegd dat het programma uitsluitend gericht is voor vreedzame doeleinden. De kandidaat-minister sloot zijn betoog over Iran af met “niemand moet onze vastberadenheid onderschatten om de nucleaire dreiging te verminderen.”

Syrië
In zijn hoedanigheid als voorzitter van de Senaat Commissie voor Buitenlandse Zaken heeft Kerry meermalen Syrië bezocht. Hij was voorstander van een goede relatie met president Assad. De burgeroorlog in Syrië, waarbij tienduizenden doden zijn te betreuren, heeft de senator zijn mening doen bijstellen. Hij zei tijdens de hoorzitting dat president Assad een reeks beslissingen genomen heeft die “verwerpelijk” te noemen zijn en dat hij verwacht dat het niet lang meer duurt voordat president Assad genoodzaakt is om af te treden.

Kerry’s benoeming
Kerry werd tijdens de drie en een half uur durende hoorzitting geprezen door zowel Republikeinen als collega-Democraten. De meeste senatoren zeiden er zeker van te zijn dat John Kerry de volgende minister van Buitenlandse Zaken wordt. Dinsdag 29 januari zal de Senaat stemmen over Kerry als verse minister van Buitenlandse Zaken. Volgens de democratische meerderheidsleider in de Senaat Harry Reid zal deze stemming slechts een formaliteit zijn. Ook de Republikeinse senator Bob Corker, Tennessee, sprak lovende woorden. Hij ziet in Kerry een man wiens leven, als kind van een beroepsmilitair, hem heeft voorbestemd voor de functie van minister van Buitenlandse Zaken.