Karabulut stelt weer vragen over handel met nederzettingen

SP-Kamerlid Sadet Karabulut heeft weer Kamervragen ingediend bij ministers Blok en Kaag over de “handel met illegale Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied.” 

De buitenlandwoordvoerder van de SP wil weten hoe omvangrijk de import van producten uit Israelische nederzettingen naar Nederland is. Daarnaast wil ze weten of sprake is van Nederlandse export naar Israelische nederzettingen. Dezelfde vraag stelt Karabulut over de EU.  

Het onderwerp van handel met nederzettingen is al meermaals ter sprake gekomen in de Tweede Kamer. Eerder dit jaar vroeg GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik waarom hij in de supermarkt geen producten met een nederzettingssticker kon vinden. De minister van Buitenlandse Zaken gaf toen aan dat dit wellicht zo is omdat producten uit nederzettingen simpelweg niet in Nederlandse supermarkten te koop zijn. Daarnaast gaf hij ook aan dat regering onmogelijk alle herkomstetikettering kan controleren. Dat is dan ook een taak van de leverancier, aldus minister Blok. Terloops liet hij ook weten de etikettering geen prioriteit te vinden, daar hij aangaf tijdens het boodschappen doen “snel” door de winkel loopt en niet veel aandacht schenkt aan de herkomststickers op producten.

Het antwoord op de vragen van Karabulut laat zich dus raden. De Nederlandse regering beschikt niet over cijfers over de handel met Israelische nederzettingen. Dit komt met name omdat in Israel zelf geen onderscheid wordt gemaakt tussen handel in wat internationaal als Israelisch grondgebied wordt erkend en de nederzettingen. Opheldering vragen bij de Israelische autoriteiten, zoals het SP-Kamerlid in haar vragen voorstelt, heeft dus weinig zin.

Het enige onderzoek wat mogelijk concrete informatie zou kunnen geven, is rapport A/HRC/37/39 van de Office of the High Commissioner for Human Rights (OHCHR) van de VN. De details van dit verslag zijn echter (nog) niet gepubliceerd, en slechts zeven Nederlandse bedrijven zijn door de onderzoekers onder de loep genomen. 

Andere Kamervragen
Wat betreft Israel en de Palestijnse gebieden heeft het SP-Kamerlid dit zomerreces bepaald niet stilgezeten. Ze diende Kamervragen in over gesloopte watertanks, een brief uit 2015, het gebruik van Israelische vesten door het Nederlandse leger, en over twee BDS-activisten die de toegang tot Israel zijn geweigerd,  

Ook stelde Karabulut  – die weleens in het gezelschap van Hamas-fondsenwerver Amin Abu Rashed is gezien – vragen over het feit dat ze door Israelische autoriteiten niet de door Hamas bestuurde Gazastrook werd binnengelaten.

Hollandse maand
Eerder vond Karabulut het ook al niet te verteren dat Joden op de Westoever zich te goed konden doen aan hagelslag en ontbijtkoek. Maandenlang stelde de SP-buitenlandwoordvoerder zowel mondelijk als schriftelijk vragen aan de regering over de Hollandse maand bij een Israelische supermarktketen. Karabulut beweerde toen dat dit in strijd was met Nederlands beleid, en vergat daarbij voor het gemak dat er sprake is van een ontmoedigingsbeleid, niet van een boycotbeleid.