Kennis van moordenaar Rabin de cel in

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 21 mrt 2001

Lycos Nieuws

RAMLE, 21 maart (AP) Een kennis van de moordenaar van de Israëlische premier Yitzhak Rabin is woensdag begonnen aan een gevangenisstraf van negen maanden. De 25-jarige Margalit Har-Shefi werd veroordeeld omdat zij de moord niet heeft geprobeerd voorkomen, terwijl ze wist dat die ophanden was.

Har-Shefi houdt nog steeds vol dat zij onschuldig is. "Ik wist het niet", zei ze woensdag bij de gevangenis, waar ze omringd werd door vrienden, familie en aanhangers. De moordenaar Yigal Amir had volgens haar wel over zijn plannen verteld, maar zij dacht dat hij zat op te scheppen. Volgens het Israëlische Hooggerechtshof wist Har-Shefi echter ook van twee eerder pogingen van Amir om de premier te vermoorden. Har-Shefi zegt dat ze moet boeten voor het onvermogen van de veiligheidsdienst om Rabin te beschermen.

Amir schoot Rabin in november 1995 dood op een vredesbijeenkomst in Tel Aviv. Hij was tegen het vredesbeleid van de premier. Na de moord werd hij veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Zijn broer Hagai kreeg twaalf jaar cel wegens medeplichtigheid.