Kijk de presentatie van ‘Brieven aan mijn Palestijnse buurman’ terug

IN EDUCATIE / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 19 apr 2020 ZOOM-LEZINGEN

Kijk de presentatie van het nieuwste boek van de wereldberoemde Israelische schrijver Yossi Klein HaLevi hier terug. Zijn boek “Brieven aan mijn Palestijnse buurman” stond wekenlang bovenaan de New York Times Bestsellers lijst. Het is nu in het Nederlands vertaald met medewerking van CIDI.

In “Brieven aan mijn Palestijnse buurman” doet Yossi Klein Halevi een oprechte poging zijn visie op het conflict tussen Israel en de Palestijnen uit te leggen aan zijn imaginaire Palestijnse buurman. Zionisme draait niet om religie en vervolging; het is het verhaal van een volk dat al 4000 jaar gehecht is aan een specifiek land, waarnaar het verlangen altijd levend is gebleven. De wortels van dat volk liggen niet alleen in Europa, voor de meeste Joden in Israel liggen die in de Islamitische wereld. De kern van het conflict is de weigering van de Arabische wereld om de legitieme aanwezigheid van het Joodse volk in dit land te erkennen, stelt Yossi Klein Halevi.
Klein Halevi riep zijn ‘Palestijnse buurman’ op om te reageren, in de Nederlandse vertaling van zijn boek zijn ook brieven opgenomen met de reacties die hij ontving. Hij hoopt dat deze nieuwe uitgave een model kan bieden voor een respectvol meningsverschil over het Israelische en het Palestijnse verhaal. Het boek is nu verkrijgbaar bij de CIDI-webshop, in verband met de coronapandemie tijdelijk zonder verzendkosten.

Over Yossi Klein Halevi

Yossi Klein Halevi (New York, 1953) was in zijn tienerjaren een aanhanger van de extreemrechtse rabbijn Meir Kahane. Hierover schreef hij zijn eerste boek, “Memoirs of a Jewish Extremist”, waarin hij afrekent met zijn extremistische verleden. Tegenwoordig is hij auteur en commentator op het gebied van joodse en Israëlische kwesties. Hij was redacteur van het tijdschrift The New Republic en is hoofdmedewerker van het Shalom Hartman Institute, waar hij samen met Imam Abdullah Antepli het Muslim Leadership Initiative coördineert. Zijn meest recente boek, Like Dreamers, werd in 2013 door het Jewish Book Council bekroond als Everett Book of the Year. Zijn commentaar verschijnt in toonaangevende bladen – zowel in Israel als daarbuiten. Hij woont in Jeruzalem.