Kijk mee naar Marc van Berkel over historisch besef van de Holocaust

IN EDUCATIE / Door: WEBMASTER / 3 mei 2021

Op de vooravond van de Nationale Dodenherdenking staat CIDI stil bij het belang van historisch besef van de Holocaust voor volgende generaties, vooral nu er steeds minder overlevenden van de Holocaust nog in leven zijn. Historicus Marc van Berkel bespreekt met ons het belang van historisch besef van de Holocaust onder Nederlandse jongeren vandaag de dag, en hoe onwetendheid over de Holocaust tegengegaan kan worden wanneer dit zich uit in antisemitische stereotypes.

Nu vooraanstaande Nederlandse kranten karikaturen afdrukken, waarvan de tekenaars zelf zeggen geen enkele ongelukkige connotatie in te zien, is goed onderwijs over geschiedenis van de Holocaust van groot maatschappelijk belang. Historicus Marc van Berkel deed onderzoek naar de kennis van jongeren van de gebeurtenissen van de Holocaust, en hoe goed dat aan hen wordt overgebracht. Het blijft noodzakelijk dat ook komende generaties het verband kunnen inzien tussen antisemitisme en de moord op miljoenen Joden, doorhebben dat ook ‘gewone Nederlanders’ meehielpen met deze genocide, en begrijpen dat antisemitische denkbeelden en stereotypes ook vandaag de dag nog leven. 

Marc van Berkel is docent aan de Lerarenopleiding Geschiedenis bij de Hogeschool Arnhem Nijmegen en lid van de Nederlandse delegatie van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) (verantwoordelijk voor de IHRA-werkdefinitie antisemitisme). 

Kijk mee op Zoom, Facebook of hier op onze website. Via Zoom kunt u vragen stellen.

Datum & tijd: maandag 3 mei om 19.30 uur