Kinderarbeid aan Hamastunnels kost 160 Palestijnse kinderen het leven

Gazaanse kinderen aan het werkHamas maakt al jarenlang gebruik van kinderarbeid om het netwerk van tunnels in Gaza te bouwen. Daarbij zouden volgens een rapport van het Instituut voor Palestijnse Studies al 160 kinderen zijn omgekomen. Voor deze slachtoffertjes van de tunnelbouwcampagne van Hamas was geen enkele aandacht tot het rapport in de publiciteit verscheen door de Israelische acties om de tunnels onklaar te maken.

Naarmate het dodental onder de Palestijnen en Israeli’s stijgt, komen steeds vaker gruwelijke beelden van dode kinderen uit Gaza. Hamas verspreidt foto’s van dode en gewonde kinderen, en presenteert deze als ‘bewijs’ dat Israel opzettelijk kinderen beschiet. Israel werpt tegen dat Hamas burgers, ook kinderen, als menselijk schild gebruikt door hen aan te sporen Israelische waarschuwingen te negeren dat het gebouw waarin zij zijn zal worden aangevallen, maar hoe dan ook blijft het ellendig dat er bij de Israelische actie ook kinderslachtoffers vallen.

Dat er bij de tunnelbouw in de Gazastrook kinderarbeid wordt gebruikt en kinderen zijn omgekomen, kreeg tot nu toe geen enkele aandacht. Het is niettemin al sinds 2008 bekend bij veel mensenrechtenbewegingen die actief zijn in Gaza en zij hebben hierover al meerdere malen de noodklok geluid.  Het Instituut voor Palestijnse Studies schreef in 2012 een uitgebreid rapport over het hoge aantal kinderen dat omkomt bij het tunnelgraven. Deze week pas kwam dat rapport in de publiciteit.

Hamas-ambtenaren gaven toe dat er kinderen zijn omgekomen bij de bouw van tunnels. Het gaat hierbij om “minstens 160 kinderen”, zei een ambtenaar tegen Nicolas Pelham, hoofdonderzoeker en auteur van het rapport. Hij zegt dat Hamas de kinderen vooral goed kan gebruiken omdat zij klein en lenig zijn. Maar al deze waarschuwingen zijn genegeerd door media en organisaties als de UNWRA.

Na de Israelische actie ‘Operatie Gegoten Lood’ in 2009 tegen Hamas, is er in Gaza een Commissie Tunnel Zaken (TAC) opgericht. In 2009 sprak deze haar bezorgdheid over het hoge aantal tunnelslachtoffers, “vooral onder kinderen”. De Commissie veranderde de regels, zodat de kinderen veilig zouden kunnen werken. Maar toen onderzoeker Pelham in 2011 van Hamas een rondleiding kreeg langs de tunnels in Gaza, merkte hij op dat ‘er niets is gedaan om kinderarbeid in de tunnels tegen te gaan’.

De ruim 35 tunnels die tot nu toe zijn ontdekt en waarvan de IDF er al veel heeft vernietigd, blijken te zijn gemaakt met het door Israel geleverde beton en cement. Bouwmaterialen worden juist met het oog op zaken als tunnel- en bunkerbouw maar mondjesmaat doorgelaten door Israel, en dan altijd voor speciale projecten. Denk hierbij aan de bouw van huizen en ziekenhuizen. Daar blijkt het bouwmateriaal dus niet voor te zijn gebruikt. Experts hebben berekend dat er voor de bouw van 35 terreurtunnels zeker 1.600 ton aan beton is gebruikt, die ingezet had kunnen worden voor humanitaire doeleinden zoals de bouw van flats om meer leefruimte te scheppen in de krappe Gazastrook, of voor schuilkelders.

Abraham Cooper van het Simon Wiesenthal Centrum dringt er nu bij de VN Mensenrechtenraad op aan om een onderzoek in te stellen naar de minimaal 160 kinderen die omgekomen zijn bij de bouw van de Hamas terreurtunnels om het leven zijn gekomen. Cooper hoopt hiermee op “enig eerherstel en erkenning van het misbruik door Hamas” van deze Gazaanse kinderen.

 

Lees hier een verslag over de tunnelbouw door de onderzoeker van het Instituut voor Palestijnse Studies
Foto: Gazaanse kinderen aan het werk, screenshot Al Jazeera