Kindermartelaarschap terug op tv van Palestijnse Autoriteit

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 9 sep 2004 CIDI EGYPTE EU HAMAS NEDERZETTINGEN PA VS

 

De televisiezender van de Palestijnse Autoriteit heeft het uitzenden hervat van een op kinderen gerichte videoclip, waarin het martelaarschap voor Allah tot hoge deugd wordt verheven. Het uitzenden van de clip ‘Hoe zoet is het martelaarschap’ en van vergelijkbare promo-tiefilmpjes, werd vorig jaar oktober gestaakt na verontruste en boze reacties van Amerikaanse senatoren. Dat was nadat een aantal voorbeelden van Palestijnse ophitsing door middel van de elektronische media, tijdens een hoorzitting van de Senaat waren vertoond.

Volgens de organisatie Palestinian Media Watch, die zich bezighoudt met het monitoren van Palestijnse tv-uitzendingen, hebben de filmpjes een effectieve rekruterende werking. Het opnieuw verschijnen van de bewuste clip zou er volgens PMW op kunnen wijzen dat de PA zichzelf opnieuw als slachtoffer wil voordoen, door het aan de pers kunnen tonen van grote aantallen dode en gewonde kinderen, die aan de oproep tot het martelaarschap gehoor hebben gegeven.

In het filmpje zijn groepen stenengooiende kinderen te zien terwijl op de achtergrond een ‘vaarwelbriefje’ van een van hen wordt gereciteerd. Uit de tekst: ‘En huil niet over mijn heengaan, mijn lieve vader, ik zal mij opofferen voor mijn land’. Vervolgens wordt een close-up van de jeugdige schrijver van het vaarwelbriefje getoond terwijl hij wordt ‘doodgeschoten’ en op de grond valt. Op dat moment klinken op de achtergrond de woorden: ‘Hoe zoet is de martelaarsdood, als ik jou omhels, mijn land. Mijn geliefde moeder, verheug je over mijn bloed en huil niet over mij’.