Kleine verschuivingen bij formele uitslag Israelische verkiezingen

De Israelische kiescommissie heeft afgelopen nacht de voorlopig-definitieve uitslag van de verkiezingen gepubliceerd. Het bleef spannend tot het laatste moment: de grote vraag was vooral of Nieuw Rechts alsnog de kiesdrempel zou halen. En zou de kleine linkse partij Meretz een extra zetel binnenslepen? Beide vragen werden donderdagavond om 23:49 negatief beantwoord. 

Likoed had een betere avond: de partij kreeg er een zetel bij en is nu de grootste met 36 zetels. Deze verschuiving ging ten koste van de ultraorthodoxe partij Verenigd Torah Jodendom. De opkomst bij de verkiezingen van 9 april was met 68,38 procent lager dan bij voorgaande verkiezingen. De uitslag heeft geen grote impact op de regeringsformatie: de verwachting is nog steeds dat premier Netanyahu een coalitie zal samenstellen van rechtse partijen. Naast zijn eigen Likoedpartij zullen het centrumrechtse Kulanu (4 zetels), de religieus-zionistische Rechtse Unie (5 zetels), het seculier rechtse Israel Ons Huis (5 zetels) en de twee ultraorhodoxe partijen Shas (8 zetels) en Verenigd Torah Jodendom (7 zetels) deel uitmaken van die coalitie. Samen hebben zij 65 van de 120 zetels in de nieuwe Knesset. 

Update 17-4-2019: De definitieve uitslag na afronding van de telling en berekening van de reststemmen: Likoed 35 zetels en Verenigd Torah Jodendom alsnog 8. De rest blijft ongewijzigd.
[onderstaand tabel behoort bij het oorspronkelijk bericht, toen leek Likoed 36 zetels te hebben behaald en VTJ 7]. 

Definitieve uitslag Israelische verkiezingen

 

 

 

 

 

 

 

 

Technische problemen
De kiescommissie heeft tot 17 april om een definitieve uitslag te publiceren en is nog bezig met het controleren van alle stemmen. Er was dit jaar gedoe omtrent de uitslagen: technische problemen leidden ertoe dat sommige tellingen niet overeenkwamen met de gepubliceerde uitslagen. Er waren bovendien enkele districten waar (door technische systeemfouten) de opkomst boven de 100 procent lag. Ook in Nederland gebeurt dat soms, wanneer mensen stemmen in een andere gemeente dan waar zij wonen. Maar in Israel is zoiets niet toegestaan: je kunt alleen stemmen bij het stembureau waar je staat geregistreerd. Alleen soldaten, diplomaten en zeelieden zijn hiervan uitgezonderd. Die laatste twee groepen zijn bovendien de enige die mogen stemmen vanuit het buitenland. Gewone Israelische burgers mogen dat niet. 

Teleurstelling bij Nieuw Rechts
Voor Naftali Bennett, de leider van Nieuw Rechts, is de uitslag een zware teleurstelling. De minister van Onderwijs had zich samen met Justitieminister Ayelet Shaked afgesplitst van de rechts-religieuze partij Bayit Yehudi en hoopte met Nieuw Rechts een plek in de Knesset te veroveren. De partij bleef echter net onder de kiesdrempel van 3,25 procent. Bennett geeft de strijd niet op en zal waarschijnlijk een hertelling eisen. Zijn partij heeft nog zo’n 1200 stemmen nodig om de kiesdrempel te houden. 

Naftali Bennett accepteert de uitslag niet

Naftali Bennett, de leider van Nieuw Rechts, weigert de uitslag te accepteren. Tot zijn teleurstelling haalde zijn partij de kiesdrempel niet. (foto: Mati Milstein/The Israel Project)

Klachten
Niet alleen Naftali Bennett heeft kritiek op de uitslag, ook Arabische partijen hebben klachten. Zij zijn boos over camera’s die door (rechtse) activisten in stembureaus in Arabische dorpen waren geplaatst om kiesfraude tegen te gaan. Volgens de Arabische partijen waren de camera’s bedoeld om de opkomst van Arabische kiezers te drukken. De twee Arabische partijen – Hadash-Ta’al en Ra’am-Balad wisten evenwel beide de kiesdrempel te halen. Bezwaren en klachten kunnen deze maand nog worden ingediend. Op 30 april wordt de nieuwe Knesset beëdigd, direct na Pesach. 

Gisteren publiceerde CIDI een nabeschouwing van de verkiezingen. Lees deze hier