Knesset stemt over ontbinding

NOS Nieuws

Het Israëlisch parlement wil zichzelf ontbinden om nieuwe verkiezingen mogelijk te maken. Dat bleek uit de eerste van vier stemrondes in de Knesset. Het parlement probeert vóór morgenavond nog drie keer te stemmen. Dat is nodig om de ontbinding definitief te maken.

Eerder vroeg premier Sharon aan president Katsav om de Knesset naar huis te sturen, maar de president geeft het parlement eerst de gelegenheid zichzelf te ontbinden. In Israël is een politieke crisis ontstaan na het vertrek van de Arbeidspartij uit de regering Sharon.

Sharon zelf heeft zijn Likud-partij verlaten. De premier heeft inmiddels een nieuw partij opgericht, Nationale Verantwoordelijkheid. Maandagavond zat hij al de eerste vergadering voor.

Veertien leden van Sharons oude partij hebben aangegeven over te stappen naar de centrumpartij van Sharon, waar hij het vredesproces met de Palestijnen wil voortzetten.

Liberaal

Nationale Verantwoordelijkheid gaat werken voor "stabiliteit, veiligheid en vrede", zo zei Sharon maandagavond tijdens een persconferentie. Ook sprak hij dat zijn nieuw partij een "liberale beweging" gaat worden.

's Ochtends zegde Sharon via een brief officieel zijn lidmaatschap op van Likud, de partij die hij in 1973 mede had opgericht. Sharon en Likud zijn de laatste twee jaar uit elkaar gedreven, omdat Sharon de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook doorzette, tegen de wens van een meerderheid van de partij.

Linkse politici in Israël denken dat het vertrek van Sharon gunstig is voor het vredesproces. "Dit is een echte kans op een coalitie die wordt geleid door voorstanders van vrede, inclusief voormalige Likud-leden die inzien dat ze de natie en zichzelf 38 jaar hebben misleid", zei Yossi Beilin van de kleine gematigd linkse partij Meretz-Yahad.

Binnen de rechtervleugel van Likud en bij de kleinere conservatieve partijen denkt men dat Likud zonder Sharon misschien wel beter af is. Als Sharon was aangebleven, was de partij de weg kwijtgeraakt, zo is hun inschatting.

Aardbeving

Het besluit van Sharon om uit Likud te stappen is in Israël ingeslagen als een bom, hoewel er al maanden rekening mee werd gehouden. De totstandkoming van een definitief vredesakkoord met de Palestijnen zou een belangrijk doel van Sharon zijn om uit Likud te stappen. Volgens Sharon is er met Likud geen vergelijk te bereiken met de Palestijnen.

Sharon hoopt de linkervleugel van Likud en de rechtervleugel van de Arbeidspartij aan zich te binden. De vorig week uit het kabinet gestapte Shimon Peres wil zich wellicht ook melden bij de Nationale Verantwoordelijkheid. Peres werd vorige week niet gekozen tot partijleider van de Arbeidspartij. Amir Peretz werd bij die partij tot aanvoerder gebombardeerd.

Vertrouwelingen van de premier verwachten dat Sharon zal proberen de Arbeidspartij te verslaan om daarna zijn handen vrij te hebben om het conflict met de Palestijnen te beëindigen zonder voortdurend strijd te moeten voeren tegen de haviken in de Likud-partij die niet bereid zijn land op te geven.