Knesset stemt voor uitstel begroting

IN ISRAEL / Door: JOSHUA FRIEDMANN / 12 aug 2020 KNESSET NETANYAHU REGERING

Een wetsvoorstel om de Israelische regering uitstel te geven tot december om een begroting te presenteren, heeft woensdag de preliminaire stemming in de Knesset overleefd. Doel van het wetsvoorstel is om te voorkomen dat de regering valt, als er niet voor 25 augustus een begroting gepresenteerd wordt. Het wetsvoorstel zal nog door drie lezingen in de Knesset heen moeten.

Kabinetsvergadering (Marc Israel Sellem) Het dragen van mondkapjes in openbare ruimtes is in Israel verplicht. Gezondheidswaarschuwing: mondkapjes zijn bedoeld om neus én mond te bedekken.

Een vierde verkiezingsronde binnen 18 maanden tijd hangt Israel boven het hoofd, als de regering niet vóór 25 augustus een begroting weet te presenteren, of uitstel daarvoor verkrijgt van de Knesset. Een Israelische regering is verplicht binnen bepaalde tijd een begroting aanneemt, anders wordt deze automatisch ontbonden. Als het wetsvoorstel van Knessetlid Zvi Hauser (Blauw Wit/Derech Eretz) wordt aangenomen, verschuift deze deadline naar 3 december. “Mijn wetsvoorstel laat ons het volk vertellen dat wij deze uitdaging van de natuur aankunnen,” volgens Hauser.

Het belangrijkste geschilpunt tussen regeringspartijen is of er ook een begroting voor 2021 komt. De normale gang van zaken in Israel is dat er telkens een budget voor de komende twee jaar gepresenteerd wordt. In elk geval is een begroting voor 2020 nodig, om geld te besteden aan de aanpak van de coronacrisis. Premier Netanyahu (Likoed) weigert echter een begroting aan te nemen over 2021, zoals afgesproken in het regeerakkoord, vanwege de onzekerheden die de crisis veroorzaakt heeft, en gebrek aan tijd wegens de deadline. Blauw Wit, de partij van defensieminister Benny Gantz, weigert een begroting voor alleen 2020 te presenteren, zodat de regering ook over vier maanden in 2021 effectief op kan treden.

Afwisseling van premiers

Volgens het huidige regeerakkoord dient defensieminister en plaatsvervangend premier Gantz Netanyahu in oktober 2021 als premier af te wisselen. Indien de regering voortijdig valt, zou Gantz volgens het akkoord overnemen als demissionair premier, tot er een nieuwe regering gekozen is.

Dit geldt echter niet indien de regering automatisch ontbonden wordt, zoals 25 augustus dreigt te gebeuren. Dan zou Benjamin Netanyahu premier blijven tot na de verkiezingen, die dan in november dit jaar zouden volgen. Als er uitstel verkregen wordt, en er nog in december een begroting wordt gepresenteerd voor 2020, dan zal begint de tijd gelijk opnieuw beginnen te tikken voor een begroting over 2021.

“Zoals gebruikelijk, hebben ze besloten om geen besluit te nemen. Iedereen die voor een uitstel van de begroting is, zegt tegen het Israelische volk: jullie kunnen mij niets meer schelen,” woedde oppositieleider Yair Lapid (Yesh Atid). Volgens voormalig buitenlandminister Avigdor Lieberman (Israel Ons Huis) wil Netanyahu met nieuwe verkiezingen zijn positie als premier voor de komende jaren veiligstellen: “Vanaf eind januari moet Netanyahu drie keer per week naar de rechtbank. Ik zie dat echt niet gebeuren.”

Elkaars vaders beledigen

Daarmee doelde Lieberman op de strafzaak tegen de premier, die momenteel gaande is. Woensdag werd ook gestemd over een wetsvoorstel van Lapid om verdachten van zware misdrijven uit te sluiten van het premierschap. Het wetsvoorstel werd afgewezen, nadat Blauw Wit zich aan de stemming onttrok. De Likoed had vooraf gewaarschuwd, dat voor dit wetsvoorstel stemmen tot nieuwe verkiezingen zou leiden.

Netanyahu sprak van een “Iraans wetsvoorstel” om de wil van het volk te ondermijnen. “Uw vader was een echte democraat. U bent een nepdemocraat,” beschuldigde hij Lapid, doelend op voormalig minister en journalist Tommy Lapid.

“Uw eigen vader waarschuwde nog om van het geld af te blijven. Als u dat nou gedaan had, dan had u geen drie strafzaken aan uw broek,” reageerde Lapid, die historicus prof. Benzion Netanyahu parafraseerde.