KNVB, clubs en Eredvisie CV nemen zero-tolerance houding tegen scheldkoren

IN ANTISEMITISME / Door: PAUL VAN DER BAS / 22 feb 2016 CIDI VOETBAL VS

3289866081_277776983b_bDe clubs, KNVB en Eredivisie CV hebben afgesproken om “sneller en kordater op te treden tegen scheldkoren”. De verantwoordelijkheid ligt bij de thuis spelende club. Vanaf aankomend weekeind vraagt de club direct bij kwetsende en discriminerende scheldkoren de supporters met dit gedrag te stoppen. Gaan ze door, dan wordt de wedstrijd stilgelegd.

Dit liet de KNVB vrijdagavond in een persbericht weten. De afspraken zijn een vervolg op een oproep van onder meer CIDI om scheldkoren niet te tolereren, nadat in korte tijd meerdere discriminerende scheldkoren in het betaald voetbal te horen waren.

CIDI riep vorige maand samen met bekende voetballers en andere maatschappelijke organisaties de clubs en de KNVB op om discriminerende spreekkoren en verbaal geweld te bannen uit de stadions, door duidelijke regels te stellen. Dit initiatief sluit daar goed op aan. CIDI acht het van belang om nu door te pakken op deze weg en te komen tot duidelijke regels die in alle stadions gelden.

Hieronder het volledige persbericht:

Betaald voetbal slaat handen ineen tegen scheldkoren

Betaald voetbalclubs,  KNVB en Eredivisie CV hebben afgesproken sneller en kordater op te treden tegen scheldkoren in het voetbal. Dat is het resultaat van de bijeenkomst die 18 februari, op initiatief van clubs, plaatsvond. De reden is dat iedereen baalt van de incidenten in het voetbal van de afgelopen periode, en meer wil doen om deze misdragingen tegen te gaan. Vanaf aankomend weekeinde vragen clubs direct bij kwetsende en discriminerende scheldkoren de supporters met dit gedrag te stoppen. Indien de scheldkoren dan alsnog doorgaan, wordt de wedstrijd stilgelegd.

Alle partijen roepen ook op tot een gezamenlijke verantwoordelijkheid om scheldkoren aan te pakken, samen met alle supporters. Clubs gaan hierover verder in gesprek met de supportersverenigingen om normen en waarden in het stadion gezamenlijk vast te leggen en uit te spreken. Dit past volledig in de gezamenlijke ambitie stadions toegankelijker, gastvrijer en veiliger te maken.

Spreekkoren vs Scheldkoren

Er is een onderscheid tussen spreekkoren en scheldkoren. Spreekkoren horen bij het voetbal en richten zich op het aanmoedigen van het eigen voetbalteam of het op ludieke wijze uiten van de gezonde rivaliteit tussen clubs. Met scheldkoren worden het scanderen van kwetsende, beledigende en/of racistische teksten bedoeld en ze onderscheiden zich daarmee in negatieve zin van spreekkoren. Scheldkoren horen niet thuis in het voetbal en hiertegen wordt nu dus ook sneller en kordater opgetreden.

Verantwoordelijkheid

Gisteren is wederom vastgesteld dat de verantwoordelijkheid om een wedstrijd tijdelijk of definitief stil te leggen bij de thuisspelende club ligt. Als de wedstrijd wordt stilgelegd, spreken de club, lokale autoriteiten en de arbitrage over de maatregelen die genomen moeten worden en wat er moet gebeuren bij herhaling van de spreekkoren. De scheidsrechter kan een wedstrijd enkel stilleggen als spelers en/of arbitrage niet meer in staat zijn te functioneren. Mocht er na een hervatting van de wedstrijd wederom sprake zijn van het scanderen van scheldkoren, dan kan de wedstrijd definitief worden gestaakt.

Klik hier om het PB te lezen.

 

 

Afbeelding: Flickr Photo RNW.org