Kolonisten belasteren Mohammed

Sinds de bouw van de Joodse woonwijk in Har Choma is Hebron het herhaalde toneel van ongeregeldheden. De stad, waar 500 Joodse kolonisten temidden van ruim 100.000 Palestijnen wonen, wordt zowel door Israelische als Palestijnse veiligheidstroepen bewaakt. Fanatici aan beide kanten proberen deze veiligheidstroepen tegen elkaar uit te spelen met als doel een gewapend conflict uit te lokken. Eind vorige week raakten tijdens ongeregeldheden tientallen Palestijnen en twee Israelische militairen, die door een staafbom werden getroffen, gewond.

door Ronny Naftaniel

De explosieve situatie in Hebron heeft er een dimensie bijgekregen door de perfide fantasie van een werkloze Joodse kunstenares. Het gaat om Tatyana Suskin (26), lid van de verboden Kachpartij. Zij tekende en verspreidde vorige week posters waarop de profeet Mohammed stond afgebeeld als een zwijn. Een grotere belediging is voor moslims nauwelijks denkbaar. En passant gooide ze ook stenen naar een Palestijnse auto in Hebron. De moslim-inwoners van Hebron reageerden als door een wesp gestoken en kwamen massaal de straat op. Tatyana Suskin werd door de Israelische politie gearresteerd en vrijwel elke Israelische politicus sprak zijn afschuw uit over het incident. Premier Netanjahoe zei dat deze daad “strijdig is met het Jodendom, en het respect voor de profeet Mohammed”. President Weizman noemde de daad “walgelijk en beledigend”. Ondanks deze harde woorden trokken afgelopen zaterdag opnieuw Joodse kolonisten de moslimwijk van Hebron in onder het slaken van kreten als: “Mohammed is een varken, Mohammed is de zoon van een hoer”. De Israelische ordetroepen grepen niet in; andere kolonisten legden de provocateurs het zwijgen op.

Opnieuw bleven de Palestijnse reakties niet uit. Er werden onder het roepen “Allah is groot” stenen gegooid naar de kolonisten. Het Palestijnse bestuur lanceerde onmiddelijk de valse beschuldiging dat Israelische militairen in een meisjesschool in Hebron vijf Korans zouden hebben beklad en verscheurd. De school is gelegen aan de rand van het gebied waar zich de afgelopen weken de botsingen tussen Palestijnen en Israelische soldaten hebben voorgedaan. Ook Iran liet zich niet onbetuigd. Ruim 3000 demonstranten schreeuwden in Teheran “dood aan Israel” en verbrandden Israelische vlaggen. Dit lijkt echter meer een traditie te zijn geworden, dan een gemeende uiting van woede over de belediging van Mohammed in Hebron. Met deze religieuze provocaties krijgt het toch al hulpbehoevende vredesproces een nieuwe klap. Er bestaat in het Midden-Oosten geen groter gevaar dan het tot ontbranding komen van de religieuze emoties. De extreme kolonisten in Hebron hopen hiermee het vredesproces de doodsteek toe te kunnen brengen, maar voor elke andere Israeli is een reli- gieus conflict een gruwelscenario. Hoe welgemeend de excuses van de Israelische leiders over het gebeuren in Hebron ook zijn, het is niet genoeg. Kolonisten, die de religieuze senti- menten willen aansteken, tonen aan niet te kunnen samenleven met moslims. Ze dienen voorgoed uit Hebron verwijderd te worden.