Koning Willem-Alexander prijst voorlichtingsvideo Bennett: “Ik belde gelijk mijn moeder.”

IN ISRAEL / Door: JOSHUA FRIEDMANN / 7 apr 2020 CORONAVIRUS ISRAEL

Een recente Engelstalige voorlichtingsvideo van defensieminister Naftali Bennett over maatregelen om ouderen te beschermen tegen het coronavirus wordt ook in Nederland in verschillende kringen gedeeld. Koning Willem-Alexander vertelde president Rivlin maandag in een online gesprek wat voor impact het filmpje op hem had. Hij belde gelijk prinses Beatrix en zijn tantes, prinsessen Irene en Margriet, om te vragen hoe het ging. In het filmpje legt Bennett uit hoe belangrijk het is om ouderen te beschermen tegen het coronavirus. De belangrijkste boodschap uit het filmpje: zorg goed voor opa en oma, maar op afstand!

Foto: GPO/Kobi Gideon

Koning Willem-Alexander geeft president Reuven Rivlin een hand tijdens zijn bezoek aan Israel afgelopen januari, bij de 75-jarige herdenking van de bevrijding van Auschwitz. Foto: GPO/Kobi Gideon

Dinsdagavond worden in Israel de maatregelen tegen de verspreiding van het virus nog verder aangescherpt. De vrees bestaat dat er vooral woensdag veel families de regels van de lockdown zullen breken en bijeen zullen komen om Pesach te vieren. Daarom wordt reizen tussen steden vanaf 19 uur op dinsdag verboden, behalve voor de meest essentiële doeleinden zoals eten of medicijnen inslaan. Niemand mag verder buiten zijn gemeente reizen. Voor inwoners van Jeruzalem geldt zelfs dat reizen buiten hun eigen stadsdeel verboden is.  Het openbaar vervoer wordt stilgelegd. De extra restricties duren in eerste instantie tot vrijdag om 6 uur ’s ochtends.

Het filmpje van de minister noemt verschillende manieren om ouderen te helpen zich minder eenzaam te voelen: vooral veel Whatsapp-berichtjes sturen, Skypen of Zoomen. Voor orthodoxe Joden gaat dat echter niet zomaar tijdens de feestdagen. Het gebruik van electronica op sjabbat (zaterdag) en Joodse feestdagen is onder de meeste omstandigheden door de Joodse wet onder verboden. Dat zou betekenen dat ouderen de seider helemaal alleen moeten vieren.

Zoomseider: aan te bevelen, of streng verboden?

Een aantal vooraanstaande orthodoxe rabbijnen uit Jeruzalem heeft daarom bij wijze van uitzondering beslist dat families de seider-maaltijd met elkaar op Zoom mogen vieren, mits het apparaat en de app voor het begin van de feestdag opgestart worden. Zij schreven in hun verklaring dat het belangrijk was voor kinderen om via hun grootouders zich verbonden te voelen aan de Joodse cultuur, en ook om droevigheid, eenzaamheid en depressie bij geïsoleerde ouderen tegen te gaan.

Het oordeel van de rabbijnen is behoorlijk controversieel. Het Israelische opperrabbinaat heeft in haar reactie benadrukt dat het gebruik van Zoom en andere electronica tijdens feestdagen verboden is. ‘Houd eventueel een Zoom-bijeenkomst op de vooravond van het feest, maar schend de feestdag zelf alleen in geval van levensgevaar,’ luidt hun advies van het opperrabbinaat. 

Aangezien mensen niet naar buiten mogen om hun chameets (gegiste etenswaren, die met Pesach verboden zijn) op traditionele wijze woensdagochtend te verbranden, stelt het opperrabbinaat voor dat families de verboden producten ritueel vernietigen door er in een vuilniszak bleekwater overheen te gieten.