Kosovo en Israël normaliseren betrekkingen in virtuele ceremonie

Kosovo en Israël hebben maandag de diplomatieke betrekkingen formeel genormaliseerd. De ministers van Buitenlandse Zaken tekenden hiertoe een verklaring tijdens een virtuele ceremonie. Een verzoek voor een Kosovaarse ambassade in Jeruzalem is goedgekeurd.

Volgens het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken is het voor het eerst dat een dergelijk wapenfeit via een virtuele ceremonie gesloten wordt. Zowel de Israëlische minister Gabi Ashkenazi als zijn Kosovaarse collega Meliza Haradinaj-Stublla spraken via Zoom, waarbij ook een vertegenwoordiging van de Joods-Kosovaarse gemeenschap meekeek. Elke overeenkomst werd na de eerste handtekening gescand en per e-mail verstuurd voor de tweede handtekening.

De Kosovaarse minister van Buitenlandse Zaken spreekt van een “historische prestatie die vreugde aan zowel het volk van Kosovo als het Joodse volk zal brengen”. Zowel Haradinaj-Stublla als Ashkenazi dankten tijdens de virtuele ceremonie de Verenigde Staten voor hun rol in het bereiken van dit akkoord.

In september werd al aangekondigd dat de banden tussen Kosovo en Israël genormaliseerd zouden gaan worden. De bekendmaking was onderdeel van een akkoord dat gesloten werd tussen Servië en Kosovo door toenmalig Amerikaans president Donald Trump. Daarnaast zouden beide landen ambassades in Israëls hoofdstad Jeruzalem openen.

Het voornemen ambassades in Jeruzalem te openen, was echter tegen het zere been van de Europese Unie. Dit zou Servië en Kosovo mogelijk problemen kunnen opleveren ten aanzien van hun relatie met de Europese Unie. Servië is kandidaat-lidstaat en is bezig met het conformeren aan EU-wetgeving om lid te kunnen worden. Kosovo kent momenteel de status van potentiële kandidaat.

Servië lijkt zich dan ook al voorzichtig terug te trekken uit de ambassade-toezegging. Volgens de Servische minister van Buitenlandse Zaken moet de uiteindelijke beslissing nog binnen de regering besproken worden en zal dit besluit van een “aantal factoren” afhangen. Tijdens de bekendmaking van het akkoord destijds in het Witte Huis, leek de Servische president Aleksandar Vučić verrast te zijn door Trumps opmerking dat Servië zijn ambassade in Israël naar Jeruzalem gaat verplaatsen.

Kosovo houdt zich aan zijn toezegging. Minister Haradinaj-Stublla heeft een formeel verzoek ingediend voor het openen van een ambassade in Jeruzalem en Israël heeft dit goedgekeurd, aldus minister Ashkenazi. Hiermee zou Kosovo het eerste land met een islamitische meerderheid zijn dat een ambassade in Israëls hoofdstad opereert.

Tijdens de virtuele ceremonie onthulde Ashkenazi een bord dat opgehangen zal worden bij de nog te openen Kosovaarse ambassade. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken denkt dat de opening eind maart tijdens Pesach plaats zal vinden.