Kritiek SGP op prijs voor Palestijnse dichter Darwish

 

De SGP heeft kritiek geuit op de toekenning van de prins Clausprijs aan de omstreden Palestijnse dichter Mahmoud Darwish. Volgens de SGP is het bovendien “ongelukkig dat de prijs wordt uitgereikt door prins Friso, en dat in aanwezigheid van koningin Beatrix en alle andere leden van haar gezin”. De plechtigheid zal plaatsvinden op 1 december. SGP-kamerlid Van der Staaij heeft inmiddels schriftelijke vragen over de kwestie gesteld aan de minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Agnes van Ardenne.

De prins Clausprijs is in 1996 ingesteld ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van de prins. Doelstelling van het fonds is inzicht te bieden in verschillende culturen en de mogelijkheden die er zijn om via de cultuur een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van landen en volken. Om die laatste reden is er een nauwe band tussen het prins Clausfonds en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Mahmoud Darwish heeft zich laten kennen als een man van de harde lijn in het conflict tussen Israel en de Palestijnen. Hij veroorzaakte veel commotie door in zijn gedichten ervoor te pleiten dat alle Joden uit Israel moesten verdwijnen.In een van de gedichten zegt Darwish over de Joden: ‘Verdwijn van ons continent/Verdwijn uit onze korenvelden/Verdwijn uit ons zout…/ Verdwijn uit alles. En vertrek/ Verdwijn uit de herinneringen aan de herinnering.’ In een ander gedicht: ‘Graaf jullie doden op, neem hun botten met je mee en verdwijn uit ons land.’

Vrijwillige ballingschap

Volgens de door het Prins Claus Fonds verspreide informatie werd Darwish “geboren in Palestina in 1942”, onderging hij “twee gewelddadige uitzettingen” en leefde hij “meer dan 26 jaar in ballingschap”. In werkelijkheid was Darwish een Israelische Arabier die in Haifa woonde en in 1970 geheel vrijwillig het land verliet. Hij woonde een tijd in Moskou en werd door de Russen geëerd met de Stalinprijs van de USSR en met de Lenin Vredesprijs. Tussen 1971 en 1996 woonde Darwish in Cairo, waar hij onder andere actief was als hoofdredacteur van het maandblad van Arafats PLO en als directeur van het onderzoekscentrum van de Palestijnse Bevrijdingsbeweging. In 1987 werd hij benoemd tot lid van het Uitvoerend Comité van de PLO, maar in 1993 stapte hij op uit protest tegen de Oslo-akkoorden, die hij als een uiting van politieke gematigdheid ten opzichte van Israel veroordeelde.

In 1996 keerde Darwish naar Israel terug. Uiteindelijk vestigde hij zich in Ramallah.