La Rafle: binnenkort in de bioscoop

IN EDUCATIE / Door: WEBMASTER / 1 aug 2010 CIDI LESMATERIAAL VOOROORDELEN

Op verzoek van de Nazi’s, maar uitgevoerd door Fransen werd op 16 en 17 juli 1942 in Parijs een razzia (La rafle du vel d’hiv) gevoerd. 13,152 Joden, waarvan 4,115 kinderen werden opgepakt en naar diverse kampen getransporteerd. Van de Franse moderne geschiedenis is het één van de zwartste bladzijdes. Deze gebeurtenis staat centraal in de film “La Rafle” die vanaf 2 september 2010 in de Nederlandse bioscopen zal verschijnen. Het CIDI heeft 20 gratis kaarten gereserveerd voor ieder nieuw CIDI-vriend.

Bekijk de Trailer

Synopsis:

1942. Joseph Weismann is elf jaar en woont in Montmartre, in het bezette Parijs. Die ochtend in juni gaat hij voor het eerst met een gele ster op zijn kleding naar school. De reacties in zijn omgeving variëren van bemoedigend tot ronduit hatelijk. Gaandeweg ontdekt Jo dat speeltuinen, parken en bioscopen voortaan verboden terrein zijn voor hem.

Toch proberen Jo, zijn Joodse vriendjes en hun familie zo goed en zo kwaad mogelijk iets van hun leven te maken.

Tot die vroege ochtend van 16 juli 1942, wanneer er een einde komt aan hun broze geluk…

Geschreeuw, gebonk op deuren. Franse agenten in zwarte uniform dringen de huizen binnen. Jo en zijn familie worden van hun bed gelicht en worden samen met talloze lotgenoten met bussen naar het wielerstadion Vélodrome d’Hiver afgevoerd. Ze zullen daar vijf dagen blijven, zonder eten en drinken, en met amper medische zorg. De eveneens bij de razzia opgepakte Joodse dokter Sheinbaum doet wat hij kan, bijgestaan door de protestantse Rode Kruis-verpleegster Annette Monod die gechoqueerd is door de opstelling van de Franse overheid en de collaborateurs.

Van het Vélodrome d’Hiver met 13.000 opeengepakte gevangenen tot doorgangskamp Beaune-la-Rolande, van Vichy waar onderhandeld wordt over de aantallen op te pakken Joden tot Berchtesgaden waar Hitler en Eva Braun feestjes geven voor arische kinderen : La Rafle volgt de lotgevallen van slachtoffers en beulen. Van de aanstichters van het drama, van hen die in goed vertrouwen naar Duitsland vertrokken, van hen die konden vluchten, van hen die zich verzet hebben.

Alle personages uit de film hebben echt bestaan. En alle gebeurtenissen, zelfs de meest schokkende, hebben werkelijk plaatsgevonden, in die zomer van 1942.

Regie: Roselyne Bosch.
Cast: Jean Reno, Mélanie Laurent, Raphaelle Agogué.
Lengte: 124 min.
Release: 2 september 2010.
Kijkwijzer: 12 + geweld,angst,grof taalgebruik,discriminatie.