Laatste nederzetting Gaza ontruimd

NOS Nieuws

De laatste van de 21 nederzettingen in de Gazastrook is ontruimd. Israëlische soldaten trokken vanmorgen Netzarim in, dat zonder verzet van joodse kolonisten kon worden ontruimd. Daarmee werd het leeghalen van de nederzettingen afgerond.

Netzarim is een agrarische gemeenschap met ongeveer vijfhonderd inwoners. Zij demonstreerden niet tegen hun vertrek zoals in andere nederzettingen werd gedaan met brandende barricades en luidruchtig protest, maar vertrokken rustig na een gebed met de soldaten.

De honderd kolonistenfamilies zijn met bussen overgebracht naar een nieuwe woonplaats in Israël.

Verzet

Meer verzet wordt verwacht in de twee nederzettingen Sanur en Homesh op de Westelijke Jordaanoever die dinsdag nog moeten worden ontruimd. Daar wordt rekening gehouden met felle tegenstand van de orthodox-joodse kolonisten.

Zij willen het leeghalen van de gemeenschappen zo moeilijk mogelijk maken, zodat men zich voortaan nog wel zal bedenken om nederzettingen op de Westoever op te geven, waar de claim van de grond op basis van de bijbel veel sterker is dan in Gaza.

Voorlopig blijven Israëlische militairen nog actief in de Gazastrook, omdat alle Israëlische gebouwen eerst vernietigd worden. Het leger blijft ook de land- en zeegrenzen en het luchtruim boven de Gazastrook streng bewaken.

Uitbreiden

De Israëlische premier Sharon heeft gezegd dat er hierna geen eenzijdige terugtrekkingen zullen plaatsvinden van de Westoever. Israël wil daar de grootste nederzettingen behouden en zelfs uitbreiden.

Sharon liet zondag in The Jerusalem Post weten dat de expansie van de nederzetting Maale Adumim zal doorgaan. Als dat gebeurt, zal de nederzetting vastgroeien aan Jeruzalem.

Volgens de Palestijnen wordt de Westelijke Jordaanoever in tweeën gehakt door deze uitbreiding. Bovendien vrezen ze dat het Arabische deel van Oost-Jeruzalem wordt afgesneden van de rest van het Palestijnse gebied, waardoor een levensvatbare Palestijnse staat onmogelijk zou worden.