Labour ontslaat Long-Bailey na retweet antisemitische complottheorie

Labour-kopstuk Rebecca Long-Bailey is uit haar functie gezet na het retweeten en aanprijzen van een artikel waarin een antisemitische complottheorie wordt verspreid. Het ging om een interview met actrice en activiste Maxine Peake, die Israel de schuld gaf van Amerikaans politiegeweld. “Systemisch racisme is een wereldwijd probleem. De technieken gebruikt door de Amerikaanse politie, het knielen op George Floyd’s nek, hebben ze geleerd van seminars van de Israelische geheime dienst, ” volgens de actrice. “Maxine Peake is een juweeltje,” meldde Long-Bailey bij haar retweet. De Britse schaduwminister van onderwijs werd enkele uren later ontslagen.

Labour-leider Sir Keir Starmer (links op foto) ontsloeg Rebecca Long-Bailey (rechts op foto) van zijn schaduwkabinet. De nieuwe Labour-leider heeft beloofd antisemitisme uit zijn partij te verbannen. (Foto: Reuters/Anna McKay)

In het artikel van The Independent werd deze bewering van Peake direct weersproken door de interviewster. De Israelische politie heeft laten weten aan de krant dat er geen enkel protocol bestaat voor het afknellen van de luchtwegen van verdachten. Dit nieuwe antisemitische canard wordt sinds de dood van George Floyd veel verspreid, onder andere door Roger Waters op Gazaanse tv. 

Voorzitter Marie van der Zyl van de Britse Board of Deputies eiste de onmiddelijke verwijdering van Long-Bailey’s tweet. In plaats daarvan voegde de schaduwminister slechts toe dat zij niet het niet haar bedoeling was om ‘alle aspecten’ van Peake’s uitspraken te onderschrijven. Van der Zyl was niet onder de indruk. “Wij gaven haar de kans om haar excuses aan te bieden. Haar reactie was waardeloos.” Zo’n drie uur na het plaatsen van de tweet werd Long-Bailey uit haar functie als schaduwminister van onderwijs gezet. “Mijn focus ligt op het heropbouwen van vertrouwen met de Joodse gemeenschap. Dat artikel delen droeg daar niet aan bij,” verklaarde Starmer.

In Groot-Brittannië en enkele andere landen is het gebruikelijk dat de partijtop van de grootste oppositiepartij een schaduwkabinet vormt, dat op de voorste bank van de House of Commons tegenover de regering zit. Long-Bailey, ooit gedoodverfd als de opvolgster van gehekeld ex-leider Jeremy Corbyn, zal als backbencher haar taken als MP voor Salford & Eccles voortzetten. Labour ontwikkelde zich volgens de Equality & Human Rights Commission tijdens het leiderschap van Corbyn tot een institutioneel antisemitische partij.

Toen Keir Starmer in april de leiderschapsverkiezing van Long-Bailey won, beloofde hij  in een Pesach-boodschap in de Jewish Chronicle gelijk werk te maken van antisemitisme binnen Labour. Hij erkende “de pijn die Labour de Joodse gemeenschap gedaan heeft in de afgelopen jaren.” Hij zegde toe na de coronacrisis het kantoor van Labour te sluiten voor een grote antisemitismetraining. Tijdens zijn leiderschapsrace besprak hij in dezelfde publicatie zijn traditionele vrijdagavondmaaltijden met zijn joodse schoonfamilie.