Leger Israël wil onder voorwaarden bezoekers Bethlehem toelaten

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 24 dec 2000 GAZA TEMPELBERG WESTBANK

JERUZALEM (ANP) – Het Israëlische leger is bereid zondagavond onder voorwaarden bezoekers toe te laten tot de Kerstviering in Bethlehem, de geboorteplaats van Jezus. In een verklaring tekenen de strijdkrachten wel aan dat het toelaten van bezoekers de veiligheidssituatie in de plaats, nabij Jeruzalem, niet in gevaar mag brengen.

Volgens een Palestijnse bron zal de Palestijnse leider Arafat zondagavond in Bethlehem aanwezig zijn voor de traditionele nachtmis. Het zou de eerste keer zijn dat Arafat weer op de Westelijke Jordaanoever komt sinds 29 september, de dag nadat de Israëlische oppositieleider Sharon een omstreden bezoek bracht aan de Tempelberg in Jeruzalem. Dit bezoek vormde het begin van de jongste ongeregeldheden in de bezette gebieden. Sinds eind september verbleef Arafat in de Gazastrook of in het buitenland.

De burgemeester van Bethlehem, een Palestijnse stad, heeft aangekondigd dat de viering sober zal zijn uit solidariteit met de slachtoffers van de jongste Palestijnse ‘intifadah’.