Legerchef Kochavi onthult plan om IDF effectiever te maken

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 25 okt 2019 IDF

Legerchef Avi Kochavi heeft donderdag een meerjarig plan onthuld om het Israëlische leger effectiever te maken. Het “momentum-plan” vraagt echter om grote investeringen, en het is nog maar de vraag waarvan het betaald gaat worden.

Afgelopen donderdag sprak Kochavi over de dreigingen waar de Joodse staat mee te maken heeft. “In zowel het noorden als het zuiden is de situatie gespannen en precair. Dit kan tot een conflict ontaarden, ondanks dat onze vijanden momenteel geen interesse in oorlog hebben. In het kader hiervan is de IDF in een versneld proces van voorbereiding”, aldus de legerchef.

Met het plan genaamd Tenufa– wat Hebreeuws is voor ‘momentum’ – worden grote investeringen in het Israëlische leger gedaan. Hiermee wordt de IDF dodelijker, sneller, beter opgeleid en beter in staat om Israël te verdedigen, zo voorziet Kochavi. Het Israëlische leger moet in staat zijn om de vijanden van de Joodse staat een krachtige slag toe te brengen, voordat ze terug kunnen slaan.

De leidende gedachte achter Tenufa is dat een toekomstige oorlog zo snel mogelijk gewonnen moet worden. De IDF moet hiervoor gereed zijn, onder andere met lijsten van doelwitten en de wapens die nodig zijn om ze uit te schakelen zodat zo snel mogelijk gehandeld kan worden.

Om de dreiging van hybride oorlogsvoering te weerstaan – gevechten met terreurbewegingen zoals Hezbollah in Libanon en Hamas in de Gazastrook – wordt in het momentum-plan onder andere ingezet op meer oefeningen in stedelijke scenario’s. Daarnaast wordt onder Tenufa geïnvesteerd in onder andere drones, precisieraketten en het vergroten van luchtverdedigingscapaciteiten.

De grootste dreiging ligt volgens Kochavi in het noorden, met de ingraving van Iran en zijn proxies in Syrië en het raketprogramma van Hezbollah in Libanon De sjiitische militie ontvangt wapens van het Iraanse regime waarvoor gebruik wordt gemaakt van een strategische corridor die vanuit Iran via Irak en Syrië naar Libanon loopt. Deze wapenleveringen worden regelmatig door de Israëlische luchtmacht in Syrië en sinds kort ook in Irak bestookt, waardoor Iran en zijn proxy zijn overgegaan op het opzetten van lokale wapenfabrieken in Libanon zelf. Het Israëlische leger beschuldigt Hezbollah en haar broodheer ervan te pogen precisieraketten in het buurland van de Joodse staat te produceren. De sjiitische terreurbeweging zou inmiddels over zo’n 130.000 raketten beschikken.

Aan het momentum-plan hangt een hoog prijskaartje. Het Israëlische leger geeft geen uitleg waarvan het meerjarenplan betaald moet gaan worden, en er is geen goedkeuring van het ministerie van Financiën voor de begroting. Tenufa is de opvolger van het Gideon-plan van Kochavi’s voorganger Eisenkot. Gideon was gericht op kostenbesparende maatregelen die tegelijkertijd de efficiëntie dienen te vergroten.

De bedoeling is dat Tenufa op 1 januari 2020 in werking treedt, maar Kochavi wil dat een aantal van zijn voorstellen – waar al sinds april aan wordt gewerkt – nu al geïmplementeerd worden.