Levenslang voor nazi Brunner in Parijs

IN ANDER NIEUWS / Door: WEBMASTER / 2 mrt 2001 EU HOLOCAUST WO2

ANP Nieuws

PARIJS (ANP) – Een Franse rechtbank zonder jury heeft vrijdag in het Franse Parijs de nazi-oorlogsmisdadiger Alois Brunner bij verstek tot levenslang veroordeeld. De 88-jarige is de oudste, waarschijnlijk nog in leven zijnde en vrij rondlopende oorlogsmisdadiger.

Enkele tientallen nabestaanden betoogden voor het Paleis van Justitie tegen vooral Syrië. Dat land houdt al sinds de jaren vijftig Brunner de hand boven het hoofd en heeft nooit op Franse en Duitse uitleveringsverzoeken gereageerd.

Brunner wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van zeker 130.000 joden uit heel Europa, van wie zeker 24.000 uit Frankrijk. Hij is in Frankrijk tweemaal bij verstek ter dood veroordeeld.

Brunner heeft onder de identiteit van een neef een tijd in een Amerikaans kamp in Duitsland vastgezeten, maar ontkwam met een paspoort op naam van dr. Georg Fischer in 1953 naar Syrië. Daar dreef hij een import- en exportfirma en werkte hij voor de geheime dienst.

Bompakket

De Franse geheime dienst heeft hem ooit een bompakket gestuurd, waardoor hij een oog verloor. Een paar jaar later deden hun Israëlische collega’s dat nog eens en dat kostte Brunner een hand. Maar volgens Syrië is er geen Brunner, noch een Fischer in het land, ook al heeft de man 35 jaar op hetzelfde adres gewoond. Niemand gelooft dat hij dood is.

Ditmaal is Brunner berecht voor nieuwe feiten. Serge Klarsfeld had een lijst gevonden van 352 joodse kinderen van twee weken tot 19 jaar oud, die Brunner drie weken voor de bevrijding van Parijs naar de vernietigingskampen heeft gestuurd. De meesten zijn nooit teruggekomen.

Advocaat-generaal Philippe Bilger betoogde normaal een klem om het hart te hebben als hij levenslang eist, zeker als het hof hem in zijn aanklacht volgt. Ditmaal voelde hij evenwel opluchting. Bilger haalde een vraaggesprek met Brunner aan van enkele jaren geleden, waarin de man joden uitmaakte voor ,,menselijk afval dat verdiende te sterven”. Daarin stelde Brunner nergens spijt van te hebben en joden eventueel opnieuw de dood in te sturen. Als Brunner ooit nog wordt gepakt, krijgt hij in principe een nieuw proces waarin hij zich kan verdedigen.