Libanees schip geweerd uit vrees voor smokkel

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 6 feb 2009 EGYPTE GAZA HAMAS IDF IRAN LIBANON VS

De Israëlische marine heeft donderdag een Libanees schip onder schept dat onderweg was naar de Gazastrook. Militairen gingen aan boord en dirigeerden het naar de haven van Ashdod. De IDF verklaarde dat het schip onder verdenking stond omdat het gebruikt kan worden voor het smokkelen van verboden waar naar Gaza.

De bemanning was woensdag gewaarschuwd nietde kustwateren van de Gazastrook binnen te varen. Israël houdt strikt de hand aan de blokkade van de kuststrook uit vrees dat er materialen worden binnengebracht ten behoeve van de militaire uitrusting van Hamas.

Het Libanese schip ”Het Broederschap” probeerde via Egyptische wateren de blokkade van de Palestijnse kuststrook te doorbreken, berichtte de Arabische nieuwszender al-Jazeera. Aan boord bevonden zich onder anderezakken bloedplasma die beperkt houdbaar zijn. Israël gaf om die reden vannacht toestemming de zakken met bloedplasma naar Gaza te brengen.

De bemanning van het schip is vrijdagochtend het land uitgezet. Onder hen waren 10 activisten. Volgens het Libanese TV station al-Jadeed was een van de passagiers de 86-jarige voormalige Grieks-Katholieke aartsbisschop Hillarion Capucci van Jeruzalem. In 1974 werd hij in Israel gearresteerd en veroordeeld toen hij betrapt werd wapens van Libanon naar de PLO te smokkelen.

Volgens het Israëlische leger trof het 150 flessen mineraalwater, een beperkte hoeveelheid voedsel en medicijnen in het schip aan, ondanks beweringen van de activisten dat er 60 ton aan hulpgoederen aan boord zou zijn.

Opdrachtgever was de “Palestinian National Committee Against theSiege” in samenwerking met de Amerikaanse Free Gaza Movement. Er werden geen wapens aan boord gevonden. Iraanse media meldden vrijdag dat er zaterdag een Iraans vrachtschip koers zet richting Gaza. Aan boord zouden hulpgoederen zijn. Hettransport is georganiseerd door het Iraanse Rode Kruis, aldus demediaberichten.

Humanitaire hulp via grens Gaza-Israel 

In de tussentijd laat Israel nog steeds humanitaire goederen toe via deKerem Shalom en de Karni overgangen. De dag voordat het schip uitLibanon tegengehouden werd, liet Israel 195 trucks toe met 5.367 tonaan hulpgoederen. Sinds het einde van het Israelische optreden in de Gazastrook zijn er tot nu toe 68.984 ton aan hulpgoederen en 5.264.300 liter benzine de grens met Gaza overgegaan.

Egypte besloot donderdag de Rafah overgang te sluiten na deze enkele weken open te hebben gehouden voor humanitaire goederen en voor hulp aan gewonden. Een grenswacht liet weten dat gewonden die in Egypte geholpen worden wel terug mogen keren naar huis, maar dat verder geen humanitaire delegaties, medisch peroneel en media de grens over mogen, zo berichtte de Israelische krant Yediot Ahronot gisteren.