Libanon en Frankrijk sluiten wapendeal

Helikopter leger Libanon. bron. lebarmy.gov.lbParijs en Beirut hebben een wapenovereenkomst gesloten. De wapendeal werd mogelijk gemaakt door een Saoedische subsidie ter waarde van ruim twee miljard Euro. De subsidie heeft tot doel de militaire capaciteit van het Libanese leger te verhogen, moderniseren en versterken. Het Libanese leger zal ook de beschikking krijgen over helikopters, pantservoertuigen en geavanceerde raketten. Frankrijk zal geen limieten of beperkingen stellen aan het door Libanon gewenste wapentuig.

De Libanese krant An- Nahar berichtte dat de deal officieel bekend zal worden gemaakt op vijf maart tijdens een internationale donorconferentie in Parijs van de Internationale Libanon Ondersteuningsgroep. De Libanese president Michel Suleiman zei in december 2013 tijdens een televisietoespraak dat de Saoedische koning Abdullah Bin Abdulaziz Al Saud het land “buitengewone steun” had toegezegd.

De steun zou bedoeld zou zijn om het toenemende terrorisme in Libanon de kop in te drukken en zou daardoor ook de VN-blauwhelmen van UNIFIL ondersteunen. Hun veiligheidsmissie langs de grens van Libanon en Israel werd in 2006 vastgelegd door VN-Resolutie 1701, die het staakt-het-vuren regelde dat een eind maakte aan de Tweede Libanon Oorlog, ook wel de Israel-Hezbollahoorlog genoemd.

Libanon heeft steeds vaker te lijden onder de grensoverschrijdende effecten van de burgeroorlog in buurland Syrië. Zo heeft het land het afgelopen jaar vele Syrische vluchtelingen opgenomen. Door de inmenging van de in Libanon gevestigde terreurbeweging Hezbollah in de burgeroorlog in Syrië wordt de situatie in Libanon steeds meer gespannen. Hezbollah heeft zich actief aan de zijde van het Assad-regime geschaard in de strijd in het buurland. President Suleiman zei volgens de Libanese krant Asharq Al-Awsat ook dat het Saoedische initiatief de stabiliteit, veiligheid en eenheid van Libanon kan helpen garanderen.

Bron foto: Libanees Leger