Libanon rouwt na bloedige aanslagen door IS

libanontwitterDe Libanese premier Tammam Salam heeft voor vandaag een dag van nationale rouw afgekondigd voor de 43 dodelijke slachtoffers van de dubbele bomaanslag gisteren. De aanslagen vonden donderdag plaats in een sjiitische buitenwijk van Beiroet en zijn opgeëist door IS. Gevreesd wordt dat het dodental verder zal oplopen, omdat veel van de 239 gewonden er zeer slecht aan toe zijn. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en de VS hebben de aanslag veroordeeld.

De plaats van de aanslagen was het handelscentrum van de dichtbevolkte wijk Burzj a-Baradzje in Zuid-Beiroet, die gezien wordt als een bolwerk van de sjiitische beweging Hezbollah. Twee zelfmoordterroristen van de soennitische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) lieten in het drukke handelscentrum hun bommengordel ontploffen. Een derde man, die er niet in slaagde een bom te doen ontploffen, is dood teruggevonden, verklaarde een Libanese legerwoordvoerder.

De terreurbeweging Hezbollah, die in Libanon ook een politieke partij is, vecht in Syrië mee met het regime-Assad tegen rebellen, onder wie strijders van de terreurbeweging IS. Met de bomaanslagen lijkt de strijd zich nu uit te breiden naar Libanees grondgebied. IS dreigde vandaag ook al met aanslagen in Rusland, dat ook meevecht met Assad.

De aanslag gisteren was de bloedigste in een sjiitische Hezbollah-gezinde stad sinds Hezbollah zich in 2013 in het Syrische conflict mengde. Het is ook een van de dodelijkste aanslagen in Libanon sinds het einde van de burgeroorlog in 1990.

Foto: Twitter