Libanon schendt VN-resolutie ruim 2000 keer in 2015

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 29 feb 2016 HEZBOLLAH IDF LIBANON RAKETTEN VN

unifil-monitoring-483_003Libanon heeft in 2015 2.374 keer resolutie 1701 van de VN-Veiligheidsraad geschonden. Dit blijkt uit een rapport dat Israel zondag aan de VN heeft overhandigd. De resolutie werd in 2006 door de Veiligheidsraad aangenomen om de oorlog tussen Libanon en Israel te beëindigen. Volgens de resolutie moeten alle gewapende groepen in Libanon ontwapenen, inclusief Hezbollah, en mogen ten zuiden van de Litani-rivier geen andere strijdkrachten worden gestationeerd dan de UNIFIL-troepen en het Libanese leger.

De Israelische gezant bij de VN, Danny Danon, presenteerde het uitgebreide rapport aan de VN. In het rapport is te lezen dat er in 1.079 incidenten zijn opgetekend waarbij gewapende individuen zich ‘vrijelijk’ in het zuiden van Libanon begaven. Daarnaast waren er 589 overtredingen in het door de UNIFIL, VN-observatiemacht, beheerde gebied aan de grens met Israel en Libanon. Tevens  zijn langs het grenshek met Israel vorig jaar, in strijd met de regels, 653 patrouilles van Hezbollah  geconstateerd. Israel heeft ook twee maal raketten op zich af zien vuren, gericht op de stad Nahariya, en er zijn 51 gewelddadige demonstraties tegen het IDF geconstateerd.

Danny Danon zei bij de presentatie van het rapport dat Hezbollah vrij spel heeft in Zuid-Libanon en dat de VN dit feit negeert en niet daadkrachtig op deze schendingen reageert. Omdat de Libanese regering in gebreke blijft, zal Israel een ‘nultolerantie’-beleid blijven hanteren tegen iedereen die Israel aanvalt.

Vorige week nog dreigde Hezbollah-leider Nasrallah om de ammoniak-opslagfiscaliteit in Haifa met raketten onder vuur te nemen om een ‘nucleair-achtige explosie’ te veroorzaken. Danon heeft dit jaar al meermaals klachten ingediend bij VN secretaris-generaal Ban Ki-moon over schendingen van de resolutie,  en heeft hem gevraagd om de raketaanvallen vanuit Libanon publiekelijk te veroordelen.

Libanon op haar beurt heeft bij de VN Israel beschuldigd van schending van het Libanese luchtruim op bijna dagelijkse basis. Dit schendt de voorwaarden van resolutie 1701 waaraan Israel zou moeten voldoen. Israel zegt daarin toe de Libanese soevereiniteit over en de territoriale integriteit van het gebied te respecteren. Volgens Libanon zijn de luchtruimschendingen ook strijdig met de voorwaarde dat in het gebied ten zuiden van de Litani-rivier alleen troepen van het Libanese leger en de VN-observatiemacht  actief mogen zijn.

Foto: UNIFIL/VN