Liberty-kwestie na 36 jaar opgelost

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 20 aug 2003 EGYPTE GAZA PALESTIJNEN VN VS

Mogelijk komt er een definitief eind aan de controverse over het zinken van het Amerikaanse spionageschip de USS Liberty tijdens de Zesdaagse oorlog (juni 1967), nu de Amerikaanse National Security Service (NSA) tot nu toe geheime documenten heeft vrijgegeven. De USS Liberty zonk na een Israelisch bombardement bij de kust van Gaza.

Er kwamen 34 Amerikaanse soldaten om, 171 raakten gewond. Kwade tongen beweren dat Israel het schip opzettelijk tot zinken heeft gebracht om te voorkomen dat de Amerikanen achter Israels aanvalsplannen op Syrië zouden komen. Volgens een andere theorie bracht Israel massaal krijgsgevangen Egyptische soldaten om het leven in de Sinai-woestijn; de USS Liberty zou bezig zijn geweest dat te ontdekken. Anti-Israel stemmen maken gretig gebruik van de controverse om te bewijzen dat zelfs een bevriende natie niet veilig is voor Israel. Israel heeft altijd gezegd in de veronderstelling te zijn geweest, dat het een Egyptisch oorlogsschip was en dat het bombardement een tragische vergissing is geweest. Meteen na het bekend worden ervan heeft Israel de VS dan ook op de hoogte gesteld; de getroffen families hebben allen schadevergoedingen ontvangen.

De door de NSA vrijgegeven documenten werden overhandigd aan de Amerikaanse rechter Jay Cristol, die jaren onderzoek heeft gedaan naar de ware toedracht van het drama, en bevatten onder andere de transcriptie van de gesprekken tussen twee Israelische helicopterpiloten en hun basis in Hatzor. Uit de banden blijkt, dat de twee helicopterpiloten opdracht hadden gekregen de schade op te nemen en overlevenden te redden. De gesprekken werden opgenomen door een Amerikaans spionagevliegtuig dat eveneens bezig was de schade in kaart te brengen. De gesprekken vonden plaats tussen 01.30 en 3.37 uur. Vanuit hun basis kregen de piloten te horen: “Let op. Het schip is nu geïdentificeerd als Egyptisch”. Negen minuten later werd hun verteld dat het geen Egyptisch oorlogsschip maar een Egyptisch vrachtschip was. Om 3.07 kwam dan de eerste twijfel dat het schip wellicht helemaal geen Egyptisch schip was en om 3.12 rapporteerde een van de piloten dat hij een Amerikaanse vlag had gezien.

Het is niet de eerste keer dat een transcriptie van geluidsopnamen over de gebeurtenissen werd vrijgegeven. Tot nu toe waren die echter alleen afkomstig uit Israelische bronnen, zodat altijd beweerd kon worden dat Israel de transcripties zelf gefabriceerd had. De nu vrijgegeven teksten zijn echter in het geheel niet in Israelische handen geweest en het zijn de enige tapes die over dit specifieke onderdeel van het incident bestaan.