Lieberman: Israel wil Duitsland betrekken bij wederopbouw Gaza

Israelische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman heeft er bij Duitsland op aangedrongen hulp te bieden bij het oplossen van het conflict in de Gazastrook. Duitsland zou volgens de minister op Europees niveau in moeten zetten op het sturen van inspecteurs die de goederenstroom naar en van Israel en Egypte te controleren, dit zei Lieberman in een interview met het Duitse Bild Zeitung.

Lieberman deed dit toen er nog zicht was op een langer durende wapenstilstand, waarna de herbouw van de Gazastrook zou kunnen starten. De 72 uur durende wapenstilstand is echter niet verlengd en voorlopig zijn de besprekingen over hoe nu verder in Cairo afgebroken. Toch moet er uiteindelijk een oplossing worden gevonden waardoor de Gazastrook kan worden herbouwd en niet opnieuw een lanceerbasis wordt van raketten naar Israel.
 
Lieberman is van mening dat Duitsland een “zeer belangrijke” rol kan spelen bij het voorkomen van een economische en humanitaire ramp In de Gazastrook. Egypte en Israel hebben namelijk beperkingen op het verkeer van goederen en mensen. De EU-leiders zouden onder leiding van Duitsland moeten helpen bij het vinden van een duurzame oplossing voor de Gazastrook. Hamas eist immers een einde van de Israelisch-Egyptische blokkade die nu geldt. Lieberman ziet de rol van de inspecteurs vooral als toezichthouder op de goederenstroom van en naar de Gazastrook. Een oplossing is noodzakelijk want Israel is niet van plan om de Gazastrook weer te beheren, maar wil zich toeleggen op het zoeken van een oplossing voor de Palestijnen die er wonen.