Lieberman wil Gaza aan VN overdragen

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 4 aug 2014 ANTI-RAKETOPERATIE GAZA HAMAS PA VN

INTERFET 2000- Australische medewerkersDe Israelische minister van Buitenlandse Zaken Lieberman doet soms uitspraken die veel opschudding wekken. Vaak blijkt dan dat het kabinet er niet achter staat en worden zijn uitspraken genegeerd. Vanmorgen domineerde Lieberman de kranten in Israel met zijn ideeën over Gaza en hoe de operatie daar moet worden afgerond.

Volgens Lieberman liggen er verschillende “opties” op tafel om het probleem in Gaza aan te pakken. Eén daarvan was dat de internationale gemeenschap (VN) de Strook zou overnemen. Dit zou dan volgens hem wel met instemming van beide partijen moeten gebeuren. Het idee oogstte felle reacties vanuit de linkerkant van het politieke spectrum, waar de consensus is dat de enige oplossing voor het conflict de twee-staten-oplossing is. Lieberman spreekt dit tegen en wil juist een akkoord met de PA om deze mogelijkheid. De VN zou dan een mandaat op moeten stellen naar voorbeeld van Oost-Timor en Kosovo. In beide gevallen heeft dit uiteindelijk geleid tot nieuwe staten. Volgens de minister komt de twee-staten-oplossing en het ontstaan van Palestina juist dichterbij.

Een voorbeeld was de kritiek van Nachman Shai, een Knessetlid voor de Arbeid, die zei dat dit plan “geen kans” heeft en “tot een andere wereld behoort”. Verder is Shai van mening dat de Israelische regering moet streven naar een twee-staten-oplossing, zeker omdat dit initiatief wordt gesteund door de “internationale gemeenschap”. Ieder ander voorstel “torpedeert” de twee-staten-oplossing volgens Shai.

Lieberman zei ook dat de zeven uren durende unilaterale humanitaire wapenstilstand die Israel voor vanmorgen uitriep, en de terugtrekking van Israelische militairen uit bepaalde gedeelten van de Gazastrook die gaande is, niet betekenen dat de operatie “voorbij” is. Volgens Lieberman wordt er doorgegaan met het “vernietigen van de tunnels”, zijn Israelische troepen zich aan het “hergroeperen”, en dienen er nog beslissingen genomen dienen te worden “over het vervolg van de operatie”. Vanochtend zei premier Netanyahu dat Israel nog dat Israel niet gericht op burgers schiet en uitte in het algemeen zijn “verontschuldigingen” voor ieder onbedoeld burgerslachtoffer dat bij deze operatie valt.

Behalve deze optie, VN-controle van de Gazastrook, ziet Lieberman het voortzetten van de operatie tot Hamas is verslagen als tweede optie. Gebeurt geen van deze dingen, dan blijft er een onzekere situatie en dit is volgens de minister “niet relevant”. Het betekent dat er wordt doorgegaan op de huidige voet, waarbij Israel alleen reageert op beschietingen vanuit de kuststrook.

Foto: INTERFET, Australische militaren en politieagenten op Oost-Timor in 2000.