Likoed kiest haar kandidaten

Gisteren gingen Likoed-leden naar de stembus om de kandidaten te kiezen voor de aankomende Israelische verkiezingen. Deze vinden plaats op 9 April. Nummer één is al eerder gekozen – dit is partijvoorzitter en huidig premier Benjamin Netanyahu. Vandaag werden de stemmen voor de volgorde van de andere kandidaten op de lijst geteld.

De Likoed kent zo’n 120.000 leden. De opkomst was relatief hoog, zo’n 58%. De partij hield voorverkiezingen, primaries zoals ze in de volksmond heten, wat een dure aangelegenheid voor de verschillende kandidaten is, die langs alle partijafdelingen gaan om zichzelf te presenteren. De uitslag is vanmiddag bekend gemaakt, na de telling van de 587 stembussen. Een aantal zittende Knesset-leden zal het veld moeten ruimen, en ook is een nieuwe rangorder bepaald. Nummer twee op de kandidatenlijst wordt Knesset-voorzitter Yuli Edelstein. Nummer drie is de minister van Verkeer Yisrael Katz. Hij wordt beschouwd als de machtigste man achter de schermen.

Plaatsen vier en vijf zullen waarschijnlijk naar de volgende twee mannen gaan (het verschil in aantal stemmen is zeer klein): Minister van Strategische Zaken Gilad Erdan – een vertrouweling van premier Netanyahu, die in de afgelopen periode een grote nederlaag heeft moeten incasseren toen de man die hij voordroeg als commandant van de politie verworpen werd; En Gideon Sa’ar, net terug van een tijdelijke afwezigheid van de politiek. Sa’ar is een zeer populair politicus die gezien wordt als de belangrijkste uitdager voor Netayahu. Hij had zichzelf een “afkoelperiode van de politiek” gegeven voor de vorige verkiezingen. Sa’ar kwam, in de periode dat hij minister was, in het nieuws  vanwege zijn relatie met de bekendste nieuwslezeres van het land. Ze zijn inmiddels getrouwd. Geula Even-Sa’ar heeft de dag nadat Netanyahu nieuwe verkiezingen heeft uitgeschreven meteen ontslag genomen van haar werk.

De eerste vrouw op de lijst, op nummer zes,  is de minister van Cultuur Miri Regev. Regev, voormalig generaal en woordvoerster van het leger, is een vertrouweling van Netanyahu, en zeer populair in bepaalde kringen. Ze staat bekend om haar ruwe stijl en patriottische houding. Ze toont zich zeer trots op haar Marokkaanse afkomst. In culturele kringen wordt ze vooral bekritiseerd, daar zij zeer uitgesproken is in haar weigering kunstenaars en instellingen te steunen die kritisch zijn op de regering.

Plaats nummer negen is door een relatieve buitenstaander veroverd: voormalig burgemeester van Jeruzalem Nir Barkat. Voormalig Shin Bet-chef Avi Dichter, die enkele maanden geleden in Nederland op bezoek was als hoofd van een Knesset-delegatie, heeft verrast: hij komt op plaats elf te staan, terwijl de meeste andere prominenten ministers zijn in het huidige kabinet. Dit geldt ook voor Yoav Galant, nummer zeven. Hij is momenteel minister voor Huisvesting en Constructie namens de partij Koelanu.

Tussen de eerste twintig kandidaten op de lijst bevinden zich slechts drie vrouwen: op nummers zes Regev, op plaats tien minister Gila Gamliel en op vijftien onderminister van Buitenlandse Zaker Tzipi Hotovely. Ook opvallend is het Asjkenazische karakter van de top van de lijst. In de top vijf bevinden zich uitsluitend ‘blanke mannen’.

Enkele bekende Likoed-prominenten zijn te laag geëindigd in de stemming, en maken waarschijnlijk geen reële kans op een Knesset-zetel: De zeer slecht gemanierde Oren Chazan, die wereldroem verwierf met zijn selfie-met Trump tijdens diens bezoek aan Israel. Minister van Communicatie Ayoob Kara, een Druus, heeft ook te weinig stemmen gekregen, evenals de kleurrijke Yehuda Glick en het jongste Knesset-lid van de Likoed Sharren Haskel.

Volgens analisten is de samenstelling van de lijst een kleine nederlaag voor Netanyahu. Hij heeft een koele relatie met Knesset-voorzitter Edelstein, en heeft zelfs duidelijk zijn terughoudendheid laten blijken ten aanzien van Sa’ar (“ik hoop dat hij niet op nummer twee op de lijst komt”, zo merkte hij gisteren op). Daarentegen staan Katz (drie), Erdan (vijf) en Regev (zes) bekend als vertrouwelingen van Netanyahu.

 

Bronnen: Kan, Haaretz, Yediot, Jerusalem Post.