Likud en Arbeidspartij werken samen aan vredesakkoord

ANP Nieuws

JERUZALEM (ANP) – De Likud-partij van Ariel Sharon en de Arbeidspartij van Ehud Barak zijn maandagavond overeengekomen samen te werken om een tijdelijk vredesakkoord met de Palestijnen te kunnen sluiten. De twee partijen legden al hun geschillen bij over het Palestijnse vraagstuk, zo meldt de Israëlische radio. Daarmee kwam ook een mogelijke coalitieregering van Likud en Arbeidspartij een stap dichterbij.

De uitkomst van de coalitiebesprekingen tussen de Arbeidspartij en de Likud-partij van verkiezingsoverwinnaar Ariel Sharon liepen eerder op de dag nog vast. Onenigheid over de nederzettingenpolitiek en over de mogelijke vorming van een Palestijnse staat in de bezette gebieden zorgde er toen nog voor dat de twee kampen in Tel Aviv geen overeenstemming wisten te bereiken.

Voorman Pines-Paz van de delegatie van de Arbeidspartij noemde het mislukte overleg in eerste instantie ,,een dialoog van doven”. Vertegenwoordigers van Likud bagatelliseerden daarentegen de meningsverschillen tussen de twee partijen. Deze zouden normaal zijn voor het soort besprekingen die worden gevoerd en zeker niet onoverbrugbaar.

Onduidelijk is nog of de toenadering tussen de twee partijen over het Palestijnse vraagstuk ook definitief zal resulteren in een grote ‘links-rechts’ coalitie van nationale eenheid.

De Israëlische president Moshe Katsav riep maandag de Arbeidspartij op zich aan te scharen achter Ariel Sharon. ,,De uitdagingen die voor ons liggen, maken het noodzakelijk dat grote politieke groeperingen samenwerken. Dat is bovendien hetgeen de meerderheid van bevolking wil”, aldus Katsav na een ontmoeting met Sharon.

Geweld

Het voortdurende geweld tussen Israëliërs en Palestijnen wierp maandag een schaduw over zowel de coalitiegesprekken als mogelijke vredesbesprekingen tussen Jeruzalem en de Palestijnse Autoriteit.

Maandag vonden twee Palestijnse mannen op de Westelijke Jordaanoever de dood door kogels afgevuurd door Israëlische militairen. Tientallen Palestijnen raakten gewond door gewelddadige botsingen in het zuiden van de Gazastrook. Een dag eerder vond een joodse kolonist even buiten Jeruzalem de dood toen hij door Palestijnen werd beschoten.

Onduidelijk is of Sharon door het akkoord met de Arbeidspartij van plan is de vredesgesprekken met Arafat op te pakken voordat de Palestijnse president een einde aan het geweld heeft gemaakt. Sharon gaf ook aan voorstellen gedaan door de regering Barak niet te zullen erkennen als basis voor verdere onderhandelingen.

President Arafat wil dat Jeruzalem de beloftes nakomt. Barak zou de Palestijnen hebben toegezegd dat ze een eigen staat mogen stichten, waarbij ze de zeggenschap in 95 procent van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook zouden krijgen. Ook zou Jeruzalem worden gedeeld en zouden de meeste joodse nederzettingen worden opgedoekt. De hoop op een snelle beëindiging van het geweld en daarmee een hervatting van de Israëlisch-Palestijnse dialoog lijkt verder weg dan ooit.

Een afdeling van de Fatah-beweging van Arafat beloofde maandag de aanvallen op joodse kolonisten op te zullen voeren. ,,Het tijdperk Sharon zal er niet één zijn van rust en stabiliteit, zoals de crimineel Sharon beweert”, zo stond te lezen in een communiqué van de groepering. ,,Het ten val brengen van Sharon en zijn nederzettingen is ons doel.”