“Links Verbond” Rotterdam spat uit elkaar door opruiende tweet van Nida: een reconstructie

De samenwerking tussen PvdA, GroenLinks, SP en Nida is geklapt nadat onder meer CIDI de aandacht vestigde op een tweet van Nida waarin Israel gelijk wordt gesteld aan terreurgroep ISIS. 

Het zogeheten “Linkse Verbond” in Rotterdam werd vorige maand nog trots aangekondigd door de vier deelnemende partijen. In hun akkoord stonden afspraken om een linksere koers te bewerkstelligen in de Rotterdamse gemeentepolitiek, en bovendien zouden de vier samen proberen om Leefbaar Rotterdam buiten de volgende coalitie te houden. 

Oude tweet veroorzaakt opschudding

Hoewel er al direct vraagtekens werden gesteld bij de samenwerking van drie linkse, progressieve partijen met het islamitische Nida, hadden de deelnemende partijen alle vertrouwen in hun verbond. Daar kwam zondag verandering in toen een oud twitterbericht van Nida uit 2014 kwam bovendrijven. In de tweet stelt Nida Israel gelijk aan ISIS – voor CIDI reden om de andere partijen in het Linkse Verbond om een reactie te vragen.

Al snel volgde een geschokte reactie van PvdA-lijsttrekker Barbara Kathmann, die met instemming werd geciteerd door haar landelijke partijleider Lodewijk Asscher. Diezelfde zondagavond wist Nieuwsuur te melden dat Nida weigerde om afstand te nemen van de tweet – de eerste barsten in het Linkse Verbond waren een feit. 

 

 

Partijen gaan door met Links Verbond na crisisoverleg

Maandagmiddag hadden de Rotterdamse lijsttrekkers van Pvda, GroenLinks, SP en Nida een tweeënhalf uur durend crisisoverleg over de kwestie, die inmiddels nationale aandacht had gekregen. Uitkomst van het gesprek: het Linkse Verbond ging door, zonder dat Nida inhoudelijk afstand nam van de tweet. Nida zou alleen afstand nemen van de ophef die door de tweet was veroorzaakt.

Het behoud van het Links Verbond zonder dat El Ouali inhoudelijk afstand nam was een pijnlijk moment voor Jesse Klaver: de GroenLinks-voorman had diezelfde maandagmiddag in het Libelle Politiek Café verklaard dat Nida inhoudelijk afstand moest nemen van hun “Israel=ISIS”-tweet, anders zou GroenLinks stoppen met de samenwerking. Bovendien wekte het verbazing dat de PvdA doorging met de samenwerking – lijsttrekker Barbara Kathmann had zondagavond nog zo duidelijk gereageerd op de Nida-tweet. 

GroenLinks stapt uit Links Verbond na druk partijtop

Na druk van de landelijke partijtop – aldus NOS-correspondent Ron Fresen – besloot GroenLinks Rotterdam alsnog om de lijn van landelijke voorman Klaver te volgen. Lijsttrekker Judith Bokhove stuurde een tweet waarin ze aankondigde de samenwerking met Nida te beëindigen, omdat Nida-voorman Nourdin El Ouali onvoldoende afstand zou hebben genomen van zijn vergelijking tussen Israel en ISIS uit 2014. Het linkse pact was hiermee alsnog uiteen gevallen.

PvdA draait – en draait nog een keer

Even later volgde een bericht van PvdA-lijsttrekker Kathmann, waarin ze weer terugkwam op haar eerdere standpunt. “Na overleg met betrokkenen constateer ik dat samenwerking in deze vorm toch niet mogelijk is”, tweette ze. Maar even later stuurde de PvdA Rotterdam wéér een tweet, ditmaal vanaf het partij-account: “We hebben geen stekker uit het pact getrokken, moesten tot onze spijt na de tweet van GroenLinks constateren dat de stekker eruit ligt. Handtekeningen zijn gezet onder linksverbond, daaraan blijven wij inhoudelijk trouw!” Hiermee was de Partij van de Arbeid voor de derde keer van standpunt veranderd in minder dan één dag tijd. 

SP ziet complot van CIDI

De SP zag als enige geen reden om het linkse pact op te zeggen. Lijsttrekker Leo de Kleijn meende zelfs dat er sprake was van een hetze door rechts en door CIDI om Nida weg te zetten als antisemitisch. De Kleijn baalde naar eigen zeggen enorm dat de linkse samenwerking ten einde was gekomen, maar kon er niets meer aan veranderen.

Maandagavond mocht Nida-voorman El Ouali bij Pauw zijn verhaal doen over de ophef. El Ouali beklaagde zich over het feit dat CIDI een tweet uit 2014 had ‘opgerakeld’, maar nam evenwel nog steeds geen afstand van de haatdragende boodschap.