Linkse partijen Meretz en Avodah kiezen nieuwe lijsttrekkers

IN ISRAEL / Door: PAUL VAN DER BAS / 3 jul 2019 KNESSET VERKIEZINGEN

Politieke nestor Amir Peretz mag voor de tweede keer leiding geven aan de Arbeidpartij. Het progressief-linkse Meretz heeft voormalig Knessetlid Nitzan Horowitz verkozen als lijsttrekker. 

Zoals het er nu naar uitziet, mag Israel in september opnieuw naar de stembus nadat de afgelopen verkiezingen geen werkbare coalitie opleverden. Deze zomer komt de verkiezingscampagne weer op stoom, en dat betekent dat er nieuwe lijsttrekkers worden gekozen. Deze week kozen twee linkse partijen een nieuwe voorman. 

Arbeid-voorman Amir Peretz

De nieuwe leider van de Arbeidpartij, Amir Peretz. Foto: Jonathan Klinger

Amir Peretz: doorgewinterde politicus en vakbondsman
De Arbeidpartij kiest voor ervaring met de politieke veteraan Amir Peretz. In 2005 stond hij ook al op nummer één. Dat was de eerste keer dat een sefardische Jood – Peretz is geboren in Marokko – lijsttrekker was van de linkse partij. De 67-jarige Peretz zit al sinds 1988 in de Knesset en is daarmee het langstzittende Israelische parlementslid. Ook was hij van 2006-2007 minister van Defensie en vicepremier, en van 2013 tot 2014 minister voor milieubescherming. Peretz heeft een geschiedenis als vakbondsman: in de jaren ’90 leidde hij de invloedrijke vakfederatie Histadroet, waar hij furore maakte met een activistische linkse koers. In december 1997 bewoog hij de vakbond tot een algehele staking nadat minister Yaakov Ne’eman – onderdeel van het eerste kabinet Netanyahu – zijn twijfel had uitgesproken over een eerder gesloten pensioenakkoord. Vijf dagen lang lag het openbare leven in Israël volledig stil. Amir Peretz en de Histadroet kwamen als winnaar uit de strijd: Ne’eman haalde bakzeil.

Later bewoog Peretz meer naar het politieke midden: vanaf 2003 werkte hij samen met Netanyahu, destijds minister van Financiën, in een aantal economische hervormingen die de vrije markt een grotere rol gaven. Als minister van Defensie (2006-2007) kreeg het imago van Peretz een gevoelige klap: hij werd gezien als medeverantwoordelijk voor de Israëlische nederlaag tegen Hezbollah in de Tweede Libanonoorlog. Inmiddels lijkt Peretz zijn oude populariteit te hebben herwonnen: hij werd tot lijsttrekker gekozen met maar liefst 47 procent van de stemmen.

Meretz-lijsttrekker Nitzan Horowitz

De nieuwe lijsttrekker van Meretz, Nitzan Horowitz. Foto: Moshe Shai

Nitzan Horowitz: politieke comeback bij Meretz
In tegenstelling tot de Arbeidpartij kiest het progressief-linkse Meretz niet voor een carrièrepoliticus als lijsttrekker. De nieuwe voorman Nitzan Horowitz (1965) was van 2009 tot 2015 lid van de Knesset, maar was daarvoor al bekend als journalist. Horowitz was onder meer buitenlandcorrespondent voor Haaretz in Parijs en Washington. Vanaf 2002 maakte hij televisiedocumentaires en was hij buitenlandcommentator in nieuwsprogramma’s. Als politicus zette hij zich in voor de thema’s die hij ook als journalist behandelde: mensenrechten en milieubeleid. Horowitz werd in 2009 het tweede openlijk homoseksuele Knessetlid in Israels geschiedenis. Datzelfde jaar diende hij een wetsvoorstel in om het burgerlijk huwelijk in te voeren zodat mensen van gelijk geslacht in Israel konden trouwen – het voorstel werd overigens verworpen, nog steeds kent Israel geen burgerlijk huwelijk. 

Onder Horowitz zal Meretz zijn uitgesproken linkse koers voortzetten: in zijn overwinningstoespraak nam de nieuwe lijsttrekker niet alleen de rechtse premier Netanyahu onder vuur, maar uitte hij ook felle kritiek op de grootste oppositiepartij Blauw-Wit: de middenpartij is een “zeepbel”, aldus Horowitz.