Litouwen verbiedt terroristische organisatie Hezbollah

De regering van Litouwen heeft donderdag bekendgemaakt aan Hezbollah gelieerde personen de komende tien jaar uit het land te verbannen. Het besluit wordt gezien als het aanduiden van de gehele Libanese organisatie als terreurbeweging.

De Europese Unie maakt een valselijk onderscheid tussen de militaire tak en de politieke tak van de Libanese organisatie Hezbollah. Alleen de militaire tak wordt door de EU als terroristisch aangeduid – een onderscheid dat Hezbollah zelf niet eens maakt. In juli hebben 236 politici de EU opgeroepen Hezbollah volledig te verbieden. “Hezbollah, de meest dodelijke proxy van Iran, opereert een wereldwijd terreurnetwerk dat niet alleen haar buren maar ook westerse democratieën bedreigt”, aldus de interparlementaire groep Translantic Friends of Israel.

Volgens de ondertekenaars is het aanduiden van Hezbollah als terroristische organisatie niet nadelig voor de betrekkingen met Libanon, waar de sjiitische organisatie nu in de regering zetelt. “De enige kans voor ware economische en politieke stabiliteit in Libanon is de verwijdering van het Hezbollah-bolwerk”.

In navolging van Nederland en Duitsland, gaat Litouwen over tot het verbieden van geheel Hezbollah. “Rekening houdend met de informatie die onze instellingen en partners hebben verzameld, kunnen we concluderen dat ‘Hezbollah’ terroristische middelen gebruikt die een bedreiging vormen voor de veiligheid van een aanzienlijk aantal landen, waaronder Litouwen”, aldus de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Linas Linkevičius in een verklaring. “We staan ​​samen met de Verenigde Staten van Amerika, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en andere landen die tot dezelfde conclusie zijn gekomen”.

Aan Hezbollah gelieerde personen wordt de toegang tot Litouwen voor de komende tien jaar ontzegd. Dit besluit is door de migratiedienst van de Baltische staat genomen, op basis van “informatie over de activiteiten van de op de lijst geplaatste personen van Hezbollah die een bedreiging vormden voor de Litouwse nationale veiligheidsbelangen”. Ondanks dat het statement van het Litouwse ministerie van Buitenlandse Zaken niet expliciet spreekt over de politieke en gewapende tak, kan het verbannen van alle aan Hezbollah gelieerde personen gezien worden als het aanduiden van de gehele Iraanse proxy als terroristische organisatie.

In de verklaring spreekt Linkevičius zijn waardering uit voor de “succesvolle samenwerking tussen de Litouwse en Israëlische nationale veiligheidsdiensten”. “We zijn deze instellingen dankbaar voor hun belangrijke werk om de veiligheid van onze burgers te helpen waarborgen”, aldus de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken.

Linkevičius benadrukt dat Litouwen de vreedzame bevolking van Libanon steunt. Hij spreekt de wens uit dat het land “de nodige hervormingen doorvoert”. Na de rampzalige explosie in Beiroet heeft de Litouwse regering 50.000 euro aan humanitaire hulp toegezegd.

Op Twitter laat de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi weten zijn Litouwse collega te danken voor zijn besluit. Hij roept alle Europese landen op “vergelijkbare besluiten te nemen”. “Hezbollah’s acties in Libanon houden de gehele Libanese bevolking gegijzeld”, aldus Ashkenazi.