Livni steunt plan lang weekend

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 4 jul 2014 KNESSET

livni steunt plan lang weekendIsrael krijgt misschien een ‘lang’ weekend met twee hele dagen vrij. Minister Tzipi Livni van Justitie (Hatnuah) heeft afgelopen maandag laten weten dat ze het plan van Likudcollega Silvan Shalom steunt om voortaan ook zondag een vrije dag te maken. Shalom was blij met deze steun: hij lobbyt hier al vijf jaar voor. Volgens hem zou dit in economisch en sociaal opzicht een belangrijke stap zijn voor Israël, die goed aansluit bij de globalisering.

Livni belde Shalom persoonlijk om te zeggen dat ze het voorstel geheel en al steunt, nog voor ze haar factie in de Knesset inlichtte over haar plannen. Zij verklaarde haar steun aan haar fractie als een middel om de relaties tussen seculiere en religieuze Israeli’s te verbeteren: “Er zijn de laatste tijd veel verhitte discussies tussen fervente seculieren en ultraorthodoxen. Liever dan de conflicten benadrukken, wil ik mij richten op iets wat verenigt: lange weekenden die de mensen een kans geven om een extra dag met hun familie door te brengen. Ik weet dat er mensen zijn die er moeite mee gaan hebben, maar ik denk dat het holistische oplossingen kan bieden voor de problemen in de Israëlische samenleving.”

Livni heeft toegezegd om stappen te nemen die tot wetgeving van het plan moeten leiden. Als hoofd van het ministeriële comité voor wetgeving, is haar steun van groot belang om het plan succesvol door te zetten.

Israël heeft op dit moment de facto een vrijdag-zaterdag weekend, omdat dat de twee dagen zijn waarop de religieuze Joden en moslims hun vrije dag hebben. Religieuze joden nemen vrijdag een halve dag vrij, maar die gaat op aan voorbereidingen voor de Sjabbat, die bij zonsondergang ingaat.

Voorstanders van het plan wijzen op de economische voordelen van het synchroniseren van de werkweek met de rest van de Westerse wereld, zodat er op dezelfde dagen met elkaar gehandeld wordt. Tegenstanders vinden het vrijdag-zaterdag weekend het meest effectief, omdat volgens hen religieuze joden en moslims weinig productief zullen zijn op vrijdag, en na de vrije zondag ook minder efficiënt op maandag en dinsdag.