Lokale verkiezingen: De Israelische kiezer heeft (gedeeltelijk) gesproken

IN ISRAEL / Door: HANNA LUDEN / 1 nov 2018 VERKIEZINGEN

Dinsdag 30 oktober vonden er in Israel lokale verkiezingen voor burgemeesters en gemeenteraden plaats. De dag erna kent overwinnaars en verliezers, maar ook veel onverschillige burgers. De opkomst van de lokale verkiezingen was met 10% gestegen ten opzichte van vijf  jaar geleden tot boven de 60%. De telling is niet voltooid, waardoor we geen exacte cijfers hebben. Ter  vergelijking: De opkomst bij de laatste landelijke verkiezingen – in  2015 was 72%.

Duidelijke winnaars
In Tel Aviv kreeg de zittende burgemeester Ron Huldai 46% van de stemmen en zal hij voor de vijfde keer de stad besturen. Zijn belangrijkste uitdager, zijn tweede man tot de verkiezingen Assaf Zamir, verwierf 38% van de stemmen. De campagne in Tel Aviv werd getypeerd als een ‘schone’ campagne.

Dit in tegenstelling tot andere steden. In Haifa, bijvoorbeeld, was het volgens kenners “de ergste ooit”, vooral op sociale media. Daar won de nieuwkomer – dr. Einat Kalish-Rotem met 55% van de stemmen, en moet de zittende burgemeester na 15 jaar het veld ruimen.

Mevrouw Kalish-Rotem is bovendien de eerste vrouw die gekozen is als burgemeester in de derde grootste stad van Israel. Niet veel vrouwen hebben zich in de lokale verkiezingenstrijd geworpen, in totaal 72 vrouwen stelden zich kandidaat voor burgemeestersposten, overigens wel een grote stijging ten opzichte van de 42 vrouwen vijf jaar geleden. Ook Bet Shemesh krijgt een vrouwelijke burgemeester. Dit stadje zag in de afgelopen jaren een sterke groei van orthodoxe inwoners. Zij zetten zich in voor het veranderen van het karakter van de stad, tot ergernis van de andere inwoners. Aliza Bloch won van de orthodoxe kandidaat met 500(!) stemmen, een spannende race tot op het laatste moment. Ook Jeroecham in de Negev krijgt voor het eerst een vrouwelijke burgemeester, de 34 jaar oude Tal Ohana. In totaal zullen er elf vrouwen leiding geven aan een gemeente. De populairste kandidaat is waarschijnlijk de burgemeester van Be’er Sheva, Danilowitz, die opnieuw is gekozen met meer dan 90% van de stemmen; er zijn geen klachten binnengekomen van ongeregeldheden.

De arabische sector kent in het algemeen een grotere opkomst bij de locale verkiezingen en een heftige strijd. Toch zijn er duidelijke verrassingen. In Nazareth won de zittende burgemeester Ali Salam de verkiezingen en kreeg 12.000 stemmen meer dan zijn rivaal, tot verrassing van velen die zijn nederlaag voorspelden. Salam kreeg openlijke steun van Premier Netanyahu. Ook in Shfaram won de Likoed-kandidaat. In de bedoeïenenstad Rahat heeft de burgemeester van tien jaar verloren van zijn aartsrivaal Abu Shiba, die eerder ook al burgemeester is geweest.

Tweede ronde.
In 21 gemeenten moet er over twee weken een tweede ronde komen omdat geen kandidaat het minimum van 40% van de stemmen kreeg.  Dit geldt ook voor de grootste stad van Israel, Jeruzalem.

In tegenstelling tot wat de analisten verwachtten, heeft de favoriet – huidig minister voor Jeruzalem-zaken en Likoed-kandidaat Elkin – het niet gered, en hij zal over twee weken niet meedoen aan de tweede ronde. Op 13 november zullen de inwoners moeten kiezen tussen de seculiere kandidaat Ofer Berkowitz en Moshe Leon die door twee orthodoxe partijen wordt gesteund.

 

 

Bronnen:
Israelische  media (Haaretz, Yisrael Hayom, Ynet, Walla) en het  Israelische ministerie van Binnenlandse Zaken.