Londense politie pakt drie mensen op inzake antisemitisme in Labour

De Londense politie heeft vandaag bekendgemaakt drie mensen te hebben opgepakt in verband met antisemitische discriminatie binnen de Labourpartij.

Het zou gaan om twee mannen en een vrouw, die naar zeggen van de politie worden verdacht van “het publiceren of verspreiden van materiaal dat rassenhaat aanwakkert”.

Alle drie de verdachten zouden zijn verhoord door de politie. Het onderzoek naar de misdrijven waarvan ze verdacht worden, loopt nog.

De politie treedt niet verder in detail over de zaak. Het is daarom niet bekend om welke personen of incidenten het precies gaat (de afgelopen drie jaar hebben zich tientallen antisemitische incidenten van Labourleden- en functionarissen zich voorgedaan).

Het politieonderzoek is gestart nadat de Britse radiozender LBC een dossier heeft samengesteld over verschillende antisemitische uitingen in Labour. Tijdens een uitzending afgelopen september werd het dossier overhandigd aan een vertegenwoordiger van de Metropolitan Police die te gast was. De politie heeft laten weten sommige van de zaken daarin te zijn gaan onderzoeken.

Labour juicht toe dat de politie onderzoek verricht naar mogelijke haatmisdrijven door de verdachten die in september nog lid waren van Labour. Inmiddels zijn de leden door Labour zelf geroyeerd.

Gezamenlijke reactie Joodse organisaties

De Joods-Britse organisaties Board of Deputies of British Jews, Community Security Trust en het Jewish Leadership Council hebben een gezamenlijke reactie geplaatst naar aanleiding van de bekendmaking. De organisaties noemen het “significant” dat de politie arrestaties heeft verricht met betrekking tot antisemitisme in Labour. Wel vragen ze zich af waarom de partij niet zelf met kennis van zaken naar de politie is gestapt. Ook herhalen ze hun oproep aan partijleider Jeremy Corbyn om een onafhankelijke ombudsman aan te stellen voor de aanpak van het antisemitismeprobleem binnen de partij.