Lukashenko gebruikt antisemitisch stereotype in herdenkingstoespraak

De dictator van Belarus Alexander Lukashenko zei dat “de hele wereld knielt” voor “de Joden”, een herhaling van het antisemitische stereotype van Joden als almachtige manipulators.

Lukashenko deed de uitspraak bij de ceremoniële herdenking van de bevrijding van de Belarussische hoofdstad Minsk door het Rode Leger in juli 1944.

In de bewuste passage zei hij, vrij vertaald: “Ik vertelde net al (…) over ons onderzoek naar nazimisdaden op Belarussische bodem. Het was als Belarussische Holocaust (…) Joden, zoals we weten, hebben [de Holocaust] kunnen bewijzen, en de hele wereld knielt voor hen, durft met geen vinger naar hen te wijzen. Maar wij zijn zo tolerant, zo aardig… We willen niemand beledigen, en nu worden wij beledigd.”

Met de suggestie dat de Holocaust slechts dankzij venijnige manipulatie van “de Joden” herdacht wordt, gaat Lukashenko verder dan ‘eenvoudige’ bagatellisering van de Holocaust. Dat laatste is afgelopen jaren steeds meer gemeengoed geworden bij nationalistische politici in Centraal- en Oost-Europa.

Franak Viacorka, activist en politiek adviseur van officieus oppositieleider Svetlana Tichanovskaja, reageerde tegen de Israelische publieke omroep: “Lukashenko laat zijn hiermee zijn onbeschaafdheid, ziekelijke leugens en openlijke antisemitisme zien. Deze man probeert Belarus al het kwaad te voeden waar de wereld in de 21ste eeuw tegen strijdt.”

Het is niet voor het eerst dat Lukashenko zich bedient van racistische uitspraken over Joden. In 2007 zei de dictator op live radio over Babroejsk, een stad in Belarus: “Dit is een Joodse stad, en Joden geven niet om de plaatsen waar ze leven. Ze hebben Babroejsk tot een varkensstal gemaakt. Kijk maar naar Israel, ik ben er geweest.”

In 2015 droeg Lukashenko een Joodse hoge ambtenaar van Minsk op om “de Joden in Belarus onder controle te brengen”. Volgens Radio Free Europe verweest hij naar een eveneens Joodse eigenaar van een internetprovider die onder meer achter Tut.By zat, een nieuwskanaal dat een grote rol heeft gespeeld bij de demonstraties tegen de dictator van het afgelopen jaar.