Machtsstrijd binnen Hamas gewonnen door Haniyeh

Drie weken geleden zouden er geheime verkiezingen zijn gehouden in de Gazastrook voor het leiderschap van politieke bureau, de Shura adviesraad en het politbureau van Hamas.

Dat meldt de Israelische krant Haaretz van woensdag. Hamas premier Ismael Haniyeh zou de verkiezingen voor het leiderschap met ruime meerderheid hebben gewonnen van de bekritiseerde leider van de militaire  tak, Khaled Meshal. De overwinning maakt van Haniyeh de eerste officiële politieke leider van Hamas in de Gazastrook sinds de moord op Abdel Aziz al-Rantisi in 2004.

De leiding van Hamas had groeiende kritiek op Meshal  na zijn inzet om tot een verzoeningsovereenkomst te komen met Fatah over de vorming van een verenigde overgangsregering. Het ‘Doha  Akkoord’ dat werd gesloten tussen Khaled Meshal en Mahmoud Abbas (Fatah) werd in februari in Qatar gesloten. Meshal zwaaide de scepter over de militaire vleugel van Hamas in de Gazastrook, Iz al-Din al-Qassam (de Qassam brigade) en stuurde deze tot voor kort aan vanuit het ‘hoofdkantoor’ van Hamas in het Syrische Damascus. De volksopstand in Syrië dwong Hamas zich te verplaatsen naar andere locaties. Meshal vertok naar Qatar en andere hooggeplaatste leden van de terroristische organisatie verplaatsten zich naar Cairo, Khartoum, Istanbul, Doha en Gaza. De macht van Meshal wordt nu door het leiderschap van Hamas in de Gazastrook ingeperkt. Meshal zal naar verwachting zijn post behouden maar veel van zijn bevoegdheden zullen worden overgedragen naar premier Haniyeh. Premier Haniyeh zal de volledige controle krijgen over het budget en de militaire vleugel van Hamas.  

Als oorzaken voor de veranderingen binnen Hamas worden de ontwikkelingen in Syrië genoemd en de tanende populariteit van de organisatie op de Westelijke Jordaanoever. Het politieke centrum van Hamas bevindt zich in de Gazastrook waar het inkomsten genereert uit belastingen en de smokkel via tunnels onder de grens met Egypte. De Gazastrook is ook de thuisbasis van veel Hamas terroristen en kunnen nu vanuit Gaza worden aangestuurd.