Magen David Adom in de problemen

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 27 mrt 2002 PA VREDESPROCES

Als gevolg van het aanhoudende Palestijnse geweld is Israelische tegenhanger van het Rode Kruis, Magen David Adom (MDA), in de rode cijfers beland. Het tekort bedroeg op 20 maart al zo’n 8,5 miljoen euro. MDA-directeur Avi Zohar heeft de regering gevraagd om in ieder geval ruim 5,5 miljoen euro op tafel te leggen.

Dat bedrag is exclusief de elf miljoen euro die de organisatie nog van de overheid tegoed heeft voor het laten bepantseren van ambulances, de aanschaf van kogelwerende vesten en helmen en het afsluiten van levensverzekeringen voor hulpverleners. De rest van het tekort moet met de opbrengsten van fondsenwerving worden gedekt. Als er geen oplossing komt, zo heeft Zohar gewaarschuwd, zal MDA genoodzaakt zijn een aantal van haar hulpposten te sluiten.

Volgens het hoofd van de financiele afdeling van MDA, Ofer Dan, kost een gemiddelde terreuraanslag de organisatie meer dan 28.000 euro. Daarvan wordt slechts tien procent door de Nationale Verzekeringsbank vergoed.

MDA wordt niet alleen geteisterd door financiele tekorten. De organisatie is ook met regelmaat het doelwit van Palestijnse ambulancedieven. Volgens een MDA-woordvoerder is de organisatie bang dat ‘onschuldig uitziende’ gestolen ambulances door terroristen als autobommen zullen worden gebruikt. Iedere keer als er een ambulance wordt gestolen is MDA genoodzaakt allerlei veranderingen in het veiligheidsprotocol door te voeren en alle ziekenhuizen over de details van het gestolen voertuig te informeren.

Om de kans op diefstal te verkleinen zullen alle MDA-ambulances en mobiele intensive care units worden voorzien van een ‘global positioning system‘ (GPS), zodat de positie van de voertuigen steeds via satellieten kan worden vastgesteld. Voor de financiering van het GPS-systeem rekent MDA op een bijdrage van twee miljoen euro van vrienden uit het buitenland.